Ekološka akcija radnika širokobriješke Čistoće i apel građanima da surađuju!

ŠIROKI BRIJEG – Začuđujuće je pomisliti da ima uopće netko tko može baciti smeće u prirodu a kamoli naići na toliko smeća uz naše ceste. Ovih dana radnici Javnog komunalnog poduzeća ‘Čistoća’ Široki Brijeg su se uvjerili da je takva situacija od ulaska u Županiju Zapadnohercegovačku iz pravca Međugorja do samog Grada Širokog Brijega gdje su u subotu jutro pokrenuli pravu ekološku akciju prikupljanja otpada odbačenog uz županijsku cestu Široki – Međugorje. O samoj akciji par riječi novinaru ABCportala je rekao direktor ovog poduzeća Zoran Slišković.

-U subotu negdje oko 5 sati ujutro naših 16 djelatnika krenulo je u akciju prikupljanja otpada uz cestu koja od Širokog Brijega vodi prema Međugorju. S obzirom da tom cestom prolaze mnogobrojni hodočasnici koji će također ovih dana posjetiti i svetište na Širokom Brijegu odlučili smo očistiti odbačeno smeće uz cestu. Napunili smo preko 130 vreća, najviše je bilo bačenih tetrapaka, limenki i plastičnih boca kao i praznih kutija cigareta što se da zaključiti da je većina otpada bačena iz automobila nesavjesnih vozača ili drugih putnika u automobilima. Uz potporu Ureda gradonačelnika obavili smo ovu akciju i očistili pojas uz cestu onoliko koliko pripada našoj županiji – rekao je direktor Slišković.

Na pitanje kakva je situacija sa prikupljanjem i odvozom smeća s područja Širokog Brijega odgovorio je da je broj onih koji su prijavili odvoz smeća dosta nizak a troškovi deponije Uborak u Mostaru su izrazito veliki.

-Dnevni trošak samo plaćanja deponije je 1000 KM a tu treba još nadodati i gorivo i kamione, radnike i drugo što iziskuje dosta velika financijska sredstva. Pa i ovim putem molim i apeliram na građane da se uključe u ovaj segment prijava odvoza smeća kako bi mogli što kvalitetnije obavljati svoju zadaću. Ovim putem bi pohvalio građane iz MZ Dobrkovići koji nam mogu biti svima za primjer jer su sva domaćinstva prijavljena i uredno izmiruju obveze plaćanja odvoza. Doista bi bilo potrebno i dobro da i druge MZ-e slijede njihov primjer- dodao je na kraju razgovora direktor Javnog komunalnog poduzeća ‘Čistoća’ Zoran Slišković

ABCportal.info