Dug MUP-a ŽZH preko 10 milijuna KM, financije vodi FABUS-ovac, umirovljeni policajci nisu umirovljeni!

Nikakvo iznenađenje nije informacija da je trenutačni dug MUP-a ZHŽ veći od 10 milijuna KM, jer financijama dugi niz godina upravlja Bruno Kraljević, nekompetentna osoba s diplomom FABUS-a iz Srijemske Kamenice u Srbiji. Znači, diploma je lažna, pristigla u kontigentu njih dvjestotinjak, a plaćena je novcima ministarstva., piše portal Ljubuski.net.

Bruno Kraljević je godinama bio pomoćnik ministra u Sektoru potpore, a da nije prošao natječajnu proceduru, niti je u snovima mogao biti na toj poziciji. Upravo takav je i bio potreban da uspješno provodi zapovjedi ministara, koje nisu sukladne zakonima. Svake godine MUP je trošio više novca, nego je proračunom, odobreno, a stotine tisuća konvertibilnih maraka troškova nisu bili zakonito evidentirani, već su prebacivani, kao dug u narednoj kalendarskoj godini (Ured za reviziju institucija F BiH)

Najnoviji financijski podaci uskoro će biti objavljeni, ali činjenici, da se s novcima u ovom ministarstvu godinama nezakonito upravljalo, nitko ne može proturječiti.

Dug MUP-a s datumom 31.01.2015. godine je iznosio gotovo 7 milijuna KM, a njemu treba pridodati beneficirani radni staž policajaca, koji se također godinama ne plaća. Beneficirani radni staž je dostigao brojku 4 milijuna KM.

Umjesto da ministarstvo krase rad, red, sigurnost i borba protiv kriminaliteta, u instituciji se događaju brojne nepravilnosti, za kojie ravnatelj policije i mnogi inspektori ne haju.

Samo za doprinose djelatnicima MUP duguje gotovo 6,5 milijuna KM, javne nabavke su nezakonite, potrošnja goriva se nezakonito evidentira, jer se evidencije na putnim nalozima ne vode zakonito, što je kulminiralo za vrijeme ministriranja bivšeg Zdravka Borasa. Prema evidencijama on je 2500 km u jednom mjesecu prelazio sa 140 litara diesel goriva, dok bi u drugom za isti broj kilometara trošio 250 litara goriva.

Prema dokumentaciji, od polovine svog mandata, mjesečno je trošio 300 l goriva s pisanjem kilometraže na nalogu, bez evidencije putovanja, prosječno 4700 km, pa se stvorio veliki nesrazmjer između brojčanika službenog automobila i dokumentacije.

Zdravko Boras zbog toga nije odgovarao, a niti za druge nezakonitosti i bedastoće. Krivična prijava za nezakonito evidentiranje podnijeta je protiv djelatnika Julijana Gavrana iz Posušja. Njemu bi uskoro trebao početi sudski postupak na Općinskom sudu u Širokom Brijegu.

Očito je da se male ribe uvijek uhvate u mrežu, dok velika riba, poput Zdravka Borasa, može proći i kroz iglene uši.

Ovo su samo djelići financijskih makinacija u MUP-u ZHŽ u kojem nekompetentne osobe provode samovolju upravljajući novcima i policijskim strukturama, kao da su njihovo vlasništvo.

Vlada ZHŽ šuti, a novca je sve manje i manje.

Ljubuski.net