Dr. Andrea Jurić: Najlakše je donositi preporuke, hoće li itko odgovarati za posljedice obustave “hladnog programa”!?

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva je u okviru naredbi naveo i kategoriju stanovništva koja je izuzetak od nošenja maski, a među kojima su kronični bolesnici koji imaju problema s disanjem.

Pri tome nisu naveli koji su to točno kronični bolesnici i što od dokumentacije trebaju imati kod sebe u slučaju policijske kontrole, kako ne bi bili kažnjeni zbog nenošenja maski.

Podsjećanja radi, izuzetak od nošenja zaštitnih maski su djeca mlađa od šest godina, osobe koje imaju probleme sa disanjem zbog kroničnih bolesti, ili koja ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe npr. osobe sa intelektualnim poteškoćama, ili smetnjama u razvoju, osobe s oštećenjem sluha…

“Točno je da je naredba o osobama koje su izuzetak u nošenju maski nedorečena. To je njihov propust (Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva). Nije poanta napisati milijun preporuka. Neka ih napišu 10, ali da budu jasne, da se mogu kontrolirati na terenu, a ne ljude ograničavati na 150 načina, a ne možete kontrolirati ni dvije stvari na terenu – kaže za Faktor epidemiologinja Andrea Jurić, v. d. direktorice Zavoda za javno zdravstvo ŽZH.

Upitali su kako onda da se ponašaju kronični bolesnici koji imaju problema s disanjem i ne mogu zbog toga nositi maske.

Jedino da sjede kući pod staklenim zvonom

-Neka odu kod svoga ljekara obiteljske medicine koji će im dati svoje mišljenje i nalaz. I to neka nose sa sobom. Ima i mlađe populacije koja ne može nositi maske, neka isto učine i kada dobiju nalaze, neka ih nose sa sobom. Mnogo je nedorečenosti u naredbama, propusta, ali što svi budemo glasniji, oni će se više korigirati. Osvrnula bih se i ovom prilikom na naredbu o obustavi “hladnog programa”. Koliko će ljudi umrijeti zbog toga, snosi li itko tu odgovornost, da li je ikoga briga za te ljude ili samo treba gledati koronu – ogorčena je Jurić.

Faktor.ba