Dom zdravlja Ljubuški prvi u FBiH počeo s certificiranjem svih usluga

Dom zdravlja Ljubuški prvi je dom zdravlja u Zapadnohercegovačkoj županiji koji ulazi u proces certificiranja i prvi u FBiH koji ulazi u proces certificiranja svih usluga, javlja Radio Ljubuški.

Krajem prošle godine svojim potpisima početak procesa certifikacije ovjerili su prim.dr. Srećko Matić, direktor DZ Ljubuški i doc.dr. Ahmed Novo, direktor Agencije za kvalitet i akreditaciju u FBiH (AKAZ), a uvodnom posjetom facilitatorice AKAZ-a Spomenke Omanović započeo je zahtjevan proces uvođenja standarda sigurnosti i kvaliteta koji će rezultirati boljom uslugom za svakog pacijenta.

“Cilj prvog sastanka je da se upoznamo i utvrdimo koji je to najbolji način prolaska kroz sve procedure koje vas očekuju kako za osoblje tako i za pacijente. Utvrdićemo stanje, šta je to što vi već ispunjavate i u kojim segmentima je potrebno dodatno unapređenje usluga, a tempo ispunjenja standarda i trajanja procesa zavisiće od vas”, kazala je na uvodnom sastanku facilitatorica Spomenka Omanović koja će u narednom periodu osoblje Doma zdravlja Ljubuški provesti kroz ovaj proces.

“U središtu svega su pacijenti čije mišljenje će nam biti od velikog značaja, cilj je da se i oni zainteresiraju za proces i da primijete da se dešavaju pozitivni pomaci”, dodala je.

Prvom sastanku prisustvovao je i direktor AKAZ-a doc.dr. Ahmed Novo koji je potcrtao značaj ovog procesa:

“Zadovoljni smo što imamo zdravstvenu ustanovu kakva je Dom zdravlja Ljubuški koja prva u FBiH ulazi u certificiranje svih svojih usluga. Puno je posla pred vama, ali garantiramo vam da na putu postizanja standarda sigurnosti i kvaliteta nećete biti sami, vaše osoblje će se dodatno educirati, imaćete iskusnu facilitatoricu priruci koja će vas redovno posjećivati i biti na raspolaganju za sva vaša pitanja”, kazao je doc.dr. Novo.

Sastanku su prisustvovale Ivana Vukšić s pedijatrije i Dražena Kovač s obiteljske medicine.

“Očekujemo da će nam nakon okončanja procesa posao biti olakšan, biće uređenije i jasnije će se znati koje su procedure u kojim situacijama”, kazala je Ivana Vukšić.

Direktor DZ Ljubuški prim.dr. Srećko Matić kazao je kako će osoblju pružiti svu raspoloživu potrebnu podršku tokom ovog procesa:

“Očekujem da uspješnim okončanjem procesa certifikacije pokažemo da Dom zdravlja Ljubuški pruža vrhunsku uslugu za svakog pacijenta zbog kojih na koncu sve ovo i radimo, a naš je cilj da u svemu što radimo uvijek budemo bar jedan korak ispred svih, pa stoga nije slučajno da smo prvi u FBiH koji ulaze u proces certificiranja svih usluga”, kazao je prim.dr. Srećko Matić.

Dom zdravlja Ljubuški u zakonski obavezan proces certificiranja ulazi u okviru programa prekogranične suradnje INTEREG IPA koji podrazumijeva i uvođenje europskih standarda.

Radio Ljubuški