FOTO: Radio Ljubuški

U Dom zdravlja Ljubuški jučer je stigao novi digitalni mamograf, kojeg je ovoj zdravstvenoj ustanovi uručila tvrtka Medical d.o.o.

„Mi ćemo ga već danas montirati, ja sam prikupio svu potrebnu dokumentaciju, uputiti ću je Državnoj agenciji za nuklearnu i radijacijsku sigurnost. Nakon što od njih dobijemo odobrenje, očekujem kako će već koncem slijedećeg tjedna prvi pacijenti moći na njemu obaviti mamografiju“, rekao je danas prilikom uručenja uređaja Srećko Matić, ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški.

On je dodao kako je nabavka digitalnog mamografa od velikog značaja za Ljubuški, jer je rak dojke najčešći zloćudni tumor u žena u svijetu, pa tako i u Ljubuškom, a ovaj uređaj omogućuje rano otkrivanje raka i time znatno povećava šanse oboljelih za preživljavanje.

„Ako zahvaljujući ovom uređaju, spasimo samo jedan život, on se isplatio“, rekao je Jasmin Đonko, direktor tvrtke Medical d.o.o. koja je isporučila uređaj.

„Riječ je o mamografu s jako malo zračenja, fokusiran je samo na tkivni dio koji se treba snimati, već dva metra dalje nema zračenja, što je veliki tehnološki napredak. Ovo je posljednji model u medicini“, rekao je Đonko, na što je Matić dodao kako Dom zdravlja Ljubuški nabavlja samo najbolju opremu.

Naime, ovakav digitalni mamograf nema niti jedna općina u županiji.

Vrijednost uređaja je 150 tisuća maraka bez PDV-a. Svečanost uručenja svojom nazočnošću uveličao je i predsjednik Skupštine Zapadnohercegovačke županije Ante Mišetić.

Matić je ovom prilikom najavio kako će Dom zdravlja Ljubuški uskoro nabaviti još suvremene zdravstvene opreme, a sve u sklopu projekta Interreg IPA Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Bjanka Medić / Ivan Herceg / Radio Ljubuški