DI SU PARE: Tko će odgovarati za pljačku MZ Šipovača-Kašče?

LJUBUŠKI – Deset mjeseci je prošlo od saznanja javnosti o pustošenju računa mjesne zajednice Šipovača-Kašče. Deset mjeseci je prošlo od smjene tadašnjeg predsjednika Vijeća MZ Šipovača-Kašče Zlatana Bebeka i izglasavanja novog predsjednika Vijeća Dubravka Vukojevića.

No, do danas još nitko nije odgovarao za nestanak javnog novca u iznosu većem od 30.000 KM. Uvid u financijske transakcije u posljednjih nekoliko godina pokazuje brutalno pustošenje Šipovače i Kašča, piše Sipvaca-portal.

Tako uvid u stanje računa pokazuje na desetke slučajeva uzimanja gotovine na ime plaćanja vodočuvara natapnog kanala u vrijednosti nekoliko tisuća maraka. Pored toga, na ime igrališta i navodnih popravaka rasvjete također je podizan novac s računa u ukupnom iznosu većem od 10.000 KM. Prema informacijama do kojih su došli vijećnici, i u par navrata kad se radilo o stvarnim popravcima, uvećavani su računi popravka.

Ovo su samo dva primjera pustošenja šipovačko-kaščanskog novca čiji je slučaj dospio do Tužiteljstva ŽZH jer je očigledno da se radi o financijskim malverzacijama, o povredi Statuta jer nikakve transkacije nisu izglasane na Vijeću te zlouporabi položaja. Kako je samo bivši predsjednik Vijeća imao mogućnost potpuno samostalnog podizanja novca s računa, tereti se za navedena kaznena djela.

Također, na pojedinim ljubuškim benzinskim crpkama traženi su računi za izmišljena točenja goriva, a njima će se navodno pokušati pravdati jedan dio opljačkanog novca. Saznajemo da je vrijednost istih, preračunata u kilometražu, pod uvjetima prosječne potrošnje, veća od opsega kugle zemaljske.

Mnogi Šipovčani u šali kažu kako se ta kilometraža mogla napraviti jedino ako se išlo u službene posjete vođi Sjeverne Koreje jer je način vladanja u toj državi do unazad deset mjeseci bio sličan šipovačkom.

MZ Šipovača-Kašče zbog samovolje, kriminala i velikih apetita pojedinica postala je sramota općine Ljubuški te će nečasna djela vodstva ove mjesne zajednici u budućnosti vjerojatno društvu služiti kao primjer lošeg vođenja.

Posljednjih dana vijećnici su zaprimili sudske pozive po pitanju ovog slučaja pa bi se uskoro trebalo doznati tko je od sedam vijećnika odgovaran za pljačku MZ Šipovača-Kašče u iznosu većem od 30.000 KM, a krivac ili krivci odgovarati.

Kako žitelji Šipovače i Kašča nisu imali prilike niti jednom vidjeti sve vijećnike na okupu po pitanju mjesne zajednice još od izbora davne 2012. kada su se sadašnji vijećnici zajedno našli na izbornim listama čineći koaliciju mnogi su i zaboravili predstavnike MZ Šipovača-Kašče.

Stoga ovom prilikom navodimo njihova imena:

Kašče: MILAN TOLJ – Koalicija HDZ BiH – HDZ 1990
Banja: ZLATAN BEBEK – Koalicija HDZ BiH – HDZ 1990
Banja: BRANKO ŽIVKUŠIĆ – Koalicija HDZ BiH – HDZ 1990
M. Šipovača: DOBROSLAV BUKMIR – Koalicija HDZ BiH – HDZ 1990
M. Šipovača: MATE BEBEK – Koalicija HDZ BiH – HDZ 1990
V. Šipovača: ZDRAVKO VUKOJEVIĆ – Koalicija HDZ BiH – HDZ 1990
V. Šipovača: DUBRAVKO VUKOJEVIĆ – Koalicija HDZ BiH – HDZ 1990

Sipovaca-portal.ba