Darko Bošnjak: Potrebno je vratiti dostojanstvo našim majkama

Novoosnovana širokobriješka civilna udruga ”Mlado Sunce”, koja među svojim ciljevima izdvaja suradnju s obitelji i suradnju s mladima, očuvanje identiteta zapadnoeuropske kulture, poticanje za pomoć napuštenima te promociju i zaštitu ljudskih prava, najavljuje svoj novi projekt ”Dani za život – 40 dana za život”.

Iako su s radom krenuli u proljeće ove godine, članovi udruge su se javnosti tek nedavno predstavili organizacijom znanstveno-medicinskog predavanja dr. Antuna Liseca na temu ”Odgoj za poštivanje života, zdravlja, predbračne suzdržanosti, svetosti braka i Božjeg dara plodnosti” u širokobriješkom kinu Borak.

”Sama ideja pokretanja civilne udruge pojavila se prije nešto više od tri godine u razgovoru s jednim prijateljem, a takvu misao smo realizirali na poticaj našeg zajedničkog prijatelja u proljeće ove godine”, kratko je na početku razgovora za Bljesak.info otkrio Darko Bošnjak, profesor povijesti i geografije u Srednjoj strukovnoj školi Široki Brijeg i predsjednik spomenute udruge.

Podizanje svijesti lokalne zajednice o gorućem problemu

Svoj novi projekt ”Dani za život – 40 dana za život”, Udruga ”Mlado Sunce” provodit će svakodnevnim mirnim okupljanjem pred Sveučilišnom kliničkom bolnicom u Mostaru s ciljem, kako navode, anketiranja i propagiranja važnosti zaštite ljudskog života od njegova začeća pa do prirodne smrti.

”Mi, prvenstveno, želimo podići svijest lokalne zajednice s ciljem zaštite čovjeka od njegove najranije dobi. Najslabiji u našem društvu su djeca, kako ona koja među nama plaču, smiju se i igraju, tako još i više djeca koja se nalaze u majčinoj utrobi. Mi želimo biti glas onih koji glasa nemaju. Nas pokreće ljubav, ista ona ljubav po kojoj smo došli na ovaj svijet”, ističe Bošnjak u razgovoru za Bljesak.info.

”Kada kažem kako nas pokreće ljubav, dragi prijatelji, ja ne govorim o ovozemnoj ljubavi nego o Onome od koga smo postali: od Boga, a Bog je Ljubav! Upravo po tome mi danas jesmo na ovoj prelijepoj Zemlji”, dodaje ovaj srednjoškolski profesor.

Projekt pod geslom ”Odvaži se i Ti, i kreni s nama” započinje okupljanjem članova udruge i svih zainteresiranih građana ispred SKB Mostar u srijedu, 27. rujna 2017., u 9.00 sati. Pred bolnicom će, punih četrdeset dana, svakodnevno moliti i razgovarati s građanima u razdoblju od 9.00 do 16.00 sati.

Naš sugovornik upozorava kako je naše društvo zahvatila bijela kuga koja nikada kroz prošlost nije bila naša suputnica. Sirene upozorenja su upaljene, naglašava naš sugovornik, uz poruku ”kako se molitvom Bogu i uz Njegov blagoslov možemo izvući iz ove pošasti”.

Društvo se treba žrtvovati za majku

U tijeku projekta ”Dani za život – 40 dana za život” članovi Udruge ”Mlado Sunce” vršit će potpisivanje peticije na trgovima nekoliko hercegovačkih gradova i općina. Krenut će iz Širokog Brijega 14. listopada 2017. godine, zatim će posjetiti Livno 21. listopada 2017., onda Posušje 28. listopada 2017. te, na koncu, Mostar 4. studenoga 2017., kada će potpisivanjem peticije na Trgu hrvatskih velikana ujedno i završiti projekt.

”Da nisu naše bake rađale osmo, deveto, deseto dijete, nekih od nas danas ovdje ne bi bilo, isto tako da naše bake nisu rađale djecu začetu izvan braka, lupajući se u prsa zbog vlastite slabosti i grijeha, s mislima kako je i pogriješila, dijete koje je u meni ima pravo na život, također nekih od nas ne bi bilo”, poručuje Bošnjak.

Kako je dijete dar i najveća dragocjenost, Bošnjak u razgovoru za Bljesak.info upozorava kako ”mi kao društvo moramo smoći snage i zaštiti nerođenu djecu od samog trenutka njegova začeća” i dodaje kako njegova Udruga ”Mlado Sunce” nije protiv nečeg, već za nešto, a to nešto je zaštita i pravo svakog začetog čovjeka na život.

Napominje kako se kroz povijest toliko lijepih misli izreklo o majkama, a danas je žena počesto stavljena na stup srama samo zato što je spremna za još jedan novi život.

”Potrebno je vratiti dostojanstvo našim majkama, društvo se treba žrtvovati za majku. Više nego ikad u našoj povijesti smo ugroženi zbog nerađanja, zato je potrebno majkama pružiti svaku moguću financijsku i materijalnu pomoć kroz sustav koji će biti produktivan. Život je svetinja, a abortus zlo, i zato treba pomoći svakom začetom djetetu ugledati svjetlo dana’, naglasio je Bošnjak.

Ivan Kraljević / Bljesak.info