Home Vijesti Ekonomija & Gospodarstvo NA DANAŠNJI DAN: Dragi vođa oslobođen optužbi da je surađivao s Lijanovićima u švercu mesa!

NA DANAŠNJI DAN: Dragi vođa oslobođen optužbi da je surađivao s Lijanovićima u švercu mesa!

0
NA DANAŠNJI DAN: Dragi vođa oslobođen optužbi da je surađivao s Lijanovićima u švercu mesa!

SARAJEVO – Izricanjem oslobađajuće presude u Županijskom sudu Sarajevo (ŽSS) okončano je suđenje Draganu Čoviću, koji se teretio za zlouporabu položaja ili ovlasti iz 2000. godine, dok je vršio dužnost federalnog ministra financija.

Čović je u prvostupanjskom postupku oslobođen optužbi da je u svojstvu ministra financija u Vladi Federacije BiH prekoračio granice službene ovlasti u namjeri da poduzeću \”Lijanovići d.o.o.\” Široki Brijeg i MI \”Lijanovići d.o.o. pribavi korist u vidu neplaćanja posebnih pristojbi (prelevmana) na meso peradi.

Na temelju analize dokaza, Sud je ocijenio da inkriminacije Tužiteljstva nisu dokazane, uključujući i tezu optužbe da je optuženi donio akt od 23. lipnja 2000. godine.

Sud smatra da nije dokazano da je Čović donio \”sporni\” akt za koji je u obrazloženju presude rečeno da, čak i da je donesen, da se ne radi o obvezujućoj instrukciji, odnosno pismenu koje bi imalo karakter upravnog akta.

Sud, nadalje, navodi da nije utvrđeno ni gdje je spomenuti akt nastao, odnosno da dokazima nije potkrijepljena teza o uzročno-posljedičnoj vezi s optuženim kada je u pitanju relacija s poduzećima \”Lijanovići\”, kao ni kvalifikacija da je Čović prekoračio službene ovlasti izravnim umišljajem, budući da nije dokazano da je on donositelj tzv. \”obvezujućeg mišljenja\”.

U skladu s presudom, Federacija BiH je s eventualnim imovinskopravnim zahtjevom upućena na parnicu, a troškovi postupka bit će izmireni iz proračunskih sredstava Suda, rečeno je tom prilikom na današnji dan 2005. godine.

Dnevno.ba