Danas je blagdan Uskrsa, kojim se obilježava nedjelja uskrsnuća Gospodnjega, koju slavimo kao najveći blagdan Gospodnji.

Uskrs prvotno se slavio svake nedjelje, a od II. stoljeća slavio se jedanput godišnje, nakon prvoga proljetnoga punog mjeseca – između 21. ožujka i 25. travnja.

Podrijetlo Uskrsa je u židovskom blagdanu Pashe pa su u katoličkoj liturgiji prisutni mnogi biblijski tekstovi koji podsjećaju na izlazak izabranoga naroda iz egipatskoga sužanjstva i prelazak preko Crvenoga mora.

Na Uskrs se slavi spomen Kristova uskrsnuća te njegove pobjede nad smrću i grijehom.

Noć uoči uskrsne nedjelje slavi se vazmeno bdijenje, a mnogi smatraju kako je to najbogatiji liturgijski obred u Crkvi.

Obilježavanju Uskrsa prethode dani velikoga tjedna pa se Crkva na Veliki četvrtak sjeća Isusove posljednje večere što je ujedno i spomendan ustanovljenja euharistije i svećeničkoga reda.

Veliki petak je spomendan Isusove muke i smrti. Taj dan se ne služe mise nego obilježava Muka Gospodanja.

Velika subota je dan Kristova otpočinka u grobu i drugi dan vazmenoga trodnevlja pa taj dan uvečer Crkva počinje vazmeno bdijenje.

Svim kršćanima, kao i svim čitateljima portala SirokiBrijeg.info, želimo Sretan i Blagoslovljen Uskrs!

Na Uskrs, svete mise su kao i nedeljom. Iz crkve Uznesenja BDM na Širokom Brijegu zamolili su sve vjernike da se strogo pridržavaju propisanih mjera Kliznog stožera.

Od 11:00 sati prijenos Pučke svete mise ćete moći pratiti preko Radio postaje Široki Brijeg, kao i video prijenosom preko lokalnih portala, pa tako i preko portala SirokiBrijeg.info.