Dali su Kristina Nogalo, Vesna Ćavar i MUP ŽZH štitili kriminal Mate Šimića?

Svi čitatelji su sredinom prosinca 2013. godine pročitali hvalospjeve Zorana Galića, Milenka Madunovića i ondašnjeg ministra Zdravka Borasa kako su otkrili veliki kriminal Mate Šimića zvanog Dolkić. Točnije radilo se o otkrivanju kamiona punog automobilskih motora ukradenih po Hrvatskoj i drugdje. O svemu tome održane su tiskovne konferencije, davali su se intervjui, činilo se da se kriminal procesuira, hvalila se naša policija, a Tužiteljstvo ŽZH je uzdisalo, piše portal ljubuski.net.

Kristina Nogalo, Vesna Ćavar i MUP ZHŽ štitili kriminal Dolkića

To je bila samo obična farsa. Niti su Šimići po tom pitanju procesuirani, niti suđeni, već su oslobođeni svake krivnje, jer je tužiteljica Kristina Nogalo, po tko zna koji put fingirala postupak donošenjem Naloga o neprovođenju istrage. Prema dokumentaciji počinila je namjerne pogrješke, kako bi slučaj bio zataškan i da se o njemu nikada ne čuje niti jedna riječ. Za sve to je znala glavna tužiteljica Vesna Ćavar, što je nedvojbeno.

Nalog o neprovođenju istrage

Iako je u svibnju 2015. godine, gotovo 18 mjeseci nakon otkrivanja kriminalnog djela, MUP ŽZH – Uprava policije dostavila svu dokumentaciju Tužiteljstvu, postupajuća tužiteljica Kristina Nogalo je, za samo mjesec dana od prijave, donijela Nalog o neprovođenju istrage, iz razloga koji nemaju pravnog utemeljenja, napravivši farsu od cijelog slučaja, namagarčivši sve istražitelje, vjerojatno misleći da je po sustavu jačeg zatvorila slučaj i nitko ne smije protiv toga ništa učiniti.

nogalo_nalogdolkic_pocetak_24102016

Zašto je to postupajuća tužiteljica Nogalo učinila nije poznato. Razlog može biti neznanje, namjera ili da je imala pritisak, pa je morala. To će svakako objasniti nadležnim institucijama. Za sve je znala glavna tužiteljica Vesna Ćavar. Jesu li njih dvije dogovarale ovakav ishod i to će trebati utvrditi, ali je točno da je Vesna Ćavar sve znala.

nogalo_nalogdolkic_zavrsetak_24102016

MUP ŽZH se nije žalio na nalog tužiteljice Nogalo

Obzirom da se radi o instituciji u kojoj se kriminal zataškava zajedno s Tužiteljstvom ŽZH na čelu s Vesnom Ćavar, nije nimalo čudno da MUP ŽZH, kao podnositelj kaznene prijave, nije uložio prigovor na nalog, nakon što su ga dobili od strane Tužiteljstva ŽZH. I to treba biti predmet istrage, jer je jasno da se u ovom slučaju organizirano štitio kriminal.

Pogrješke u postupku su evidentne, šokantno je kako Tužiteljstvo ŽZH s Vesnom Ćavar na čelu selektivno štiti kriminal u podzemlju, ali i onaj u nadzemlju. Odgovore na to pitanje mogu dati samo više instance, Tužiteljstvo BiH i SIPA.

Ljubuski.net