DA SE NE ZABORAVI: Desetljeće od slučaja “Titanik” u Posušju!

POSUŠJE – Na današnji se dan 2006. godine Miro Grabovac Titan na sudu u Širokom Brijegu, u prvom saslušanju kaznenog postupka protiv njega, oglasio riječima: “Časni sude nisam kriv”!

Protiv Grabovca je 15. prosinca 2005. godine podignuta optužnica Županijskoga tužiteljstva Široki Brijeg, a 23. prosinca i potvrđena od strane ovog istoga suda. U optužnici se navodi napad na službenu osobu pri vršenju poslova sigurnosti, konkretnije pri zatvaranju njegova ugostiteljskog objekta (caffe Titanik) u Posušju, zbog prekoračenja dopuštenog radnog vremena.

Dulji rad njegova kafića zloupotrijebljen je za političko uhićenje po nalogu HDZ-a! Naime, prema Grabovčevim riječima u pozadini događaja je politika, jer se njegovo uhićenje dogodilo na dan lokalnih općinskih izbora u Grudama, na kojima je sudjelovala i Koalicija za promjene na čelu koje se on nalazi i da je rezultat toga uhićenja pobjeda HDZ-ova kandidata za mjesto načelnika u općini Grude.

Miro Grabovac Titan je inače dipl. ekonomist, brigadir HVO-a, odnosno vojske Federacije BiH, u to vrijeme stalno nastanjen u Mostaru, a po okončanju spomenutoga saslušanja vrlo zanimljivu izjavu je dao njegov odvjetnik Nenad Nino Gvozdić.

“Službena zabilješka je dokaz da je prekršajni sud zloupotrijebljen, jer to sam predsjednik suda priznaje i odbija dalje sudjelovati u eliminaciji političkog protivnika, uz njegovu pomoć. Tužitelj je morao znati za ovakav stav prekršajnoga suca prije podizanja optužnice, a to što nije želio znati najbolje govori da provodi isključivo politiku i nalog HDZ-a” – kazao je Gvozdić.

Tužitelj u ovom slučaju je, inače, Ljiljanko Naletilić, a sudac Franjo Ravlija, koji je kazao da će sljedeća rasprava biti sazvana u roku od 60 dana kada će se ujedno iznositi i dokazi. Koliko je sam slučaj zanimljiv, najbolje oslikava službena zabilješka Zvonimira Grbešića, suca Prekršajnoga suda iz Posušja koju je on napisao 3. prosinca 2005. godine:

“Zbog pritiska i ucjena glede isplaćivanja osobnih dohodaka i ostalih primanja mene i mojih radnica, naime, telefonski poziv mi je uputio šef policije Zoran Galić. Ante Bošnjak, načelnik općine Posušje, naredio je da predmet, broj gornji (P.498/05), ide u žurni postupak, iako je mogao ići u redovitu proceduru, jer do sada nitko nije od ugostitelja bio pritvoren radi prekoračenja radnog vremena, te da se okrivljeni Miro Grabovac-Titan što više zadrži u pritvoru (iako ne postoje zakonski uvjeti za to), tj. da se dodatno zadrži dvanaest nepotrebnih sati, iako je već pristao izmiriti novčanu kaznu i kazni maksimalnom novčanom kaznom za navedeni prekršaj”.

U ovom slučaju se Prekršajni sud koristi za eliminaciju političkih protivnika iz oporbenih stranaka, što je žalosno, ali nažalost istinito, no to danas u Zapadnoj Hercegovini više i ptice znaju na grani.

“Prilikom privođenja Titana istog su djelatnici PP Posušje maltretirali, zlostavljali, verbalno vrijeđali i nepotrebno primjenjivali fizičku silu prema istome (ključ na lakat), jer se nije ni opirao uhićenju, iako nije bilo niti zakonskih uvjeta za provedbu istoga. Napominjem da je PP Posušje na svoju ruku donijela odluku po nalogu HDZ-a da se Titan pritvori jer su bili u tijeku općinski izbori u Grudama, a što nisu smjeli učiniti bez moga rješenja” – rekao je Grbešić.

Prekoračenje svojih ovlaštenja djelatnici PP Posušje su počinili na način da je Titan pritvoren u prostoriju za zadržavanje (kao razbojnik) s jako lošim uvjetima te mu nije dopušteno kontaktiranje s odvjetnikom niti pružena liječnička pomoć, kao ni potrebiti pregled, iako je isti bio u jako lošem zdravstvenom stanju.

“Osobno se ispričavam gospodinu Grabovcu, ne želim ga nositi na savjesti, jer sam i sam žrtva političkoga progona te je više nego jadno i žalosno da vladajuća stranka koristi sud kao sredstvo pomoću kojega se obračunava s političkim protivnicima. Očito je Međunarodna zajednica u pravu kada gasi sudove, jer je bolje da ih nema nego da budu u službi jednoumlja nacionalnih stranaka” – navodi se u tadašnjoj zabilješci suca Zvonimira Grbešića.

Tvrdnje suca Općinskog suda Posušje Zvonimira Grbešića kako mu je putem telefona “šef policije Zoran Galić naredio”, po naputku općinskog načelnika Ante Bošnjaka, “da predmet P.498/05 ide u žurni postupak”, te “da se okrivljeni Miro Grabovac Titan što više zadrži u pritvoru”, a sve zbog toga jer se Titan trebao pritvoriti “po nalogu HDZ-a jer su bili u tijeku izbori u Grudama”, izazvao je trenutačnu reakciju.

Prozvani zapovjednik policijske postaje Posušje Zoran Galić iznio je, javnosti svoju stranu medalje:

“Slučaj suca Zvonimira Grbešića predan je krim istražiteljima županijskoga MUP-a. Ta zabilješka je najobičnija neistina, prepuna dezinformacija, koja ima za cilj blaćenje mojega imena i digniteta policije. U konkretnom slučaju, privođenju Mira Grabovca Titana, što je učinjeno sukladno novom Zakonu o javnom redu i miru, sukladno svim policijskim procedurama, moram istaknuti da Grabovac nije priveden i zadržan te optužen zbog prekoračenja radnog vremena svojeg kafića ‘Titanik’. Priveden je nakon što je napao našeg djelatnika Tonija Primorca kojeg je uhvatio za jaknu i pokušao izgurati izvan ugostiteljskoga objekta. Policajci su potom nad Grabovcem primijenili silu te je on priveden u policijsku postaju. O svemu postoji podrobna dokumentacija, koja je predočena nadležnim institucijama, te je na osnovu nje i podneseno izvješće nadležnom Tužiteljstvu” – kazao je Zoran Galić.

SirokiBrijeg.infoVremeplov ZHŽ