Da kojim slučajem požar zahvati zgradu EP HZHB, HDZ BiH bi ostao bez mladeži!

Dolaskom Marinka Gilje na mjesto v.d. generalnog direktora Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar traju masovni prijemi bez javnog natječaja u ovo javno poduzeće, gdje se primaju visoki stranački kadrovi HDZ-a BiH, bliska rodbina članova uprave čija stručna sprema često nema nikakve veze sa djelatnošću ovog poduzeća.

Iako je nepotizam i zapošljavanje rodbine „uobičajeno“ za Bosnu i Hercegovinu izgleda da je najočitiji školski primjer postala baš Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar. Tako je uz prije nabrojane zaposlene svoje mjesto našao i zet Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH i hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Radi se o njegovom drugom zetu Kreziću. Njega je Gilja u Elektroprivredu zaposlio u prošloj godini odmah nakon dolaska na čelno mjesto ovog javnog poduzeća. Prvi zet Primorac je podsjećamo imenovan na čelo Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH u listopadu prošle godine, piše portal Dnevno.ba.

U Elektroprivredu je za nepuna 4 mjeseca zaposleno više od 100 djelatnika bez raspisanog javnog natječaja, raznih struka od agronoma, kozmetičarki, učiteljica, profesora razredne nastave, cvjećara, pjevačica ….

Svi su zaposleni isključivo po stranačkoj liniji, tako da su nedavno u Elektroprivredi zabrinuto konstatirali ako bi nedaj Bože izbio požar u zgradi Elektroprivrede HDZ BiH bi ostao bez mladeži.

U uredima u kojima je nekad radilo/sjedilo dvoje ljudi sada je smješteno po sedam, osam. Također, slobodnih stolica nema više ni u restoranu poduzeća. Zlobnici tvrde kako navodno svi zahtjevi za zapošljavanje moraju proći odobrenje Bernardice Čović, supruge Dragana Čovića. Velik utjecaj u odabiru kadrova navodno ima i novouposleni zet Krezić. Osim zapošljavanja po stranačkoj liniji nađe se mjesta i za bližu rodbinu članova uprave.

Tako je nakon Gojka Anića koji je odmah po stupanju na dužnost zaposlio svoju kćerku i Ante Tutiš, član uprave zadužen za ekonomske poslove zaposlio bliskog člana svoje obitelji, odnosno dijete od brata. Blaženka Novaković sestra Ivice Čule, v.d. izvršnog direktora za proizvodnju, koji je bio direktor za proizvodnju i u vrijeme Matana Žarića već je u prošlim mandatima HDZ-ovog upravljanja ovim poduzećem zaposlena na rukovodeće mjesto u Elektroprivredi, a nakon što Žarić preuzima banjalučki Elektroprijenos postavlja je u odbor za reviziju tog poduzeća. Njenu kćerku prije određenog vremena Žarić također zapošljava u Elektroprijenos.

Prema informacijama koje imamo od izvora bliskih pojedinim članovima aktualne uprave i u ovoj 2016. godini planira se prijem 200-njak djelatnika. Imena budućih uposlenika navodno se već znaju, odnosno „spiskovi su već pri kraju“.

Također, užurbano se radi na novoj sistematizaciji kako bi se prilagodila novim zaposlenicima. Izmišljaju se nova radna mjesta, proširuje se potrebna stručna sprema za postojeća, za podobne plaća se povećava dodjeljujući im nova izmišljena radna mjesta. Podsjećamo kako je prosječna netto plaća u ovom javnom poduzeću cca 1.700 KM, topli obrok na razini prosječne federalne mirovine (cca 360 KM), isplaćena Božićnica za 2015. godinu je na razini prosječne federalne plaće (cca 700 KM), dok je za božićni paketić po djetetu isplaćeno cca 70 KM.

Saznajemo i kako su u posljednje vrijeme mnogi nezaposleni pohitali u popularni Narančasti dom, odnosno centralu HDZ-a BiH kako bi dobili stranačku iskaznicu, a sve u nadi kako će se i njihovo ime naći na spisku za zapošljavanje u ovom poduzeću.

Dnevno.ba