Članovi UZB iz Ljubuškog na prosvjedu ispred Parlamenta: Čavara je pored nas prošao bez pozdrava

Oko dvadesetak bivših branitelja HVO-a iz Zapadne Hercegovine, pripadnici UZB iz Ljubuškog, prosvjeduju ispred zgrade Federalnog parlamenta, zbog, naveli su, nepravednog odnosa federalnih vlasti prema njima.

Ovi demobilizirani branitelji imaju iste zahtjeve kao i bivši borci Armije RBiH, koji već nekoliko tjedana prosvjeduju ispred zgrade Vlade Federacije u Sarajevu.

Branitelji traže od vlasti objavu popisa svih onih koji primaju braniteljske naknade, traže zaposlenje ili socijalnu pomoć od 320 KM za branitelje koji nemaju nikakva primanja, traže zdravstveno osiguranje za sve demobilizirane branitelje, te ukidanje većine od 1.600 braniteljskih udruga koliko ih ima u Federaciji.

Bivšim pripadnicima HVO-a ispred Federalnog parlamenta pridružilo se i nekoliko demobiliziranih boraca Armije RBiH.

Zahtjevi branitelja HVO-a i Armije BiH su isti. Tražimo da vlast ukine davanja za one koji nisu bili u ratu, a takvih je mnogo, i da ta sredstva usmjere prema onima koji su branili ovu zemlju a sada nemaju nikakva prava”, poručuju demobilizirani branitelji ispred Federalnog parlamenta.

Došli smo ovdje iz Ljubuškog. Među nama ima i onih koji su gladni. Zbog čega vlast to dopušta? – pitaju se.

U zgradu Parlamenta, tijekom dana ušao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara. Branitelji mu zamjeraju što ih nije ni pozdravio.

Prošao je s policijskom pratnjom. Ispred Parlamenta je više policajca nego nas koji prosvjedujemo. Koga se vlast boji? Mi ne želimo probleme. Tražimo samo pravdu.

Govori se o oko 230.000 boraca Armije RBiH i nešto više od 30.000 branitelja HVO tijekom 1995. godine kada je završen rat u BiH. Iako je veliki broj branitelja umro nakon rata, na popisu onih koji primaju braniteljske naknade sada ih je znatno više od tog broja.

Federalni premijer Fadil Novalić nedavno je kazao kako Vlada izdvaja 570 milijuna KM godišnje za braniteljsku populaciju. Branitelji smatraju kako najmanje 30 posto tog novca ide u ruke onih koji nikada pušku nisu ni vidjeli.

Ljubuski.net