ŠIROKI BRIJEG – U kinu Borak u Širokom Brijegu je dana 01.08.2019. godine s početkom u 19.30 sati održana redovita skupština URB HVO-a ŽZH.

Skupštinu je otvorio Vlado Marušić, predsjednik udruge, koji je prisutne članove pozvao na odavanje minute šutnje za sve poginule, nestale i umrle hrvatske Branitelje iz II svjetskog rata, poraća, Domovinskog rata i nakon njega, koji su se na bilo koji način borili za samostalnu i suverenu hrvatsku državu, te za svekolike vjerske, nacionalne i kulturne interese hrvatskog naroda u BiH.

Nakon uvodnog dijela Marušića, prigodnu molitvu za sve hrvatske branitelje predmolio je Vinko Banožić Predsjednik URB HVO-a Grada Širokog Brijega, koji se potom nazočnim članovima obratio slijedećim riječima:

„Poštovani Branitelji, došli smo do kraja našeg puta, uz pomoć Boga bez kojeg ništa ne bismo mogli, ali i uz pomoć naših predstavnika na čelu s Vladom Marušićem, koji je uz pomoć svojih suradnika ovu stvar doveo do kraja. Naši zahtjevi su spremni za ispunjenje a njihova adresa je ŽZH. Svo smo vrijeme uzdali se u dragog Boga i institucije gdje smo na svakom koraku doživljavali napade i podapinjanje nogu od predstavnika vlasti, pa čak i od naših dojučerašnjih kolega, ali Bogu hvala izdržali smo sve i sada očekujemo od institucija vlasti u ŽZH ispunjenje naših zahtjeva na braniteljski dodatak i druga prava, kako bismo mogli od mjeseca do mjeseca preživjeti i živjeti koliko-toliko doličnim životom Branitelja. Pozvao je nazočne članove da zajedničkim snagama ovu zadnju bitku dobijemo kao što smo dobili mnoge bitke u Domovinskom ratu jer na drugoj strani nemamo prijatelje već neprijatelje kojima moramo doskočiti na pametan način“.

Poslije Banožićevog izlaganja riječ je dobio Vlado Marušić, Predsjednik URB HVO-a ŽZH koji je rekao:

„Zahvaljujem se Vinku Banožiću na njegovom kratkom izlaganju kako je to oduvijek činio,a činio je to otvorenim i čistim srcem Branitelja bez okolišanja. No, za razliku od njega ja ću Vas izvijestiti o poduzetim koracima rukovodstva URB HVO-a ŽZH kako biste vi i mi svi skupa dobili naša zaslužena i trajna prava Branitelja,jer to vas interesira a ne isprazna demagogija.

Svi ste nadam se upoznati kako su oba doma Parlamenta FBiH (i Zastupnički i dom Naroda), a potom i predsjednik FBiH Marinko Čavara izglasovali nakaradni, protuustavan i diskriminirajući Zakon o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji na štetu ogromnog, odnosno najvećeg broja razvojačenih Branitelja u FBiH bez ikakvih trajnih mjesečnih novčanih primanja po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu u BiH. Taj zakon je izradila skupina od 30 članova među kojima su bila i dvojica nelegalnih i nelegitimnih predstavnika razvojačenih Branitelja u FBiH Hamza Krkalić i Amel Pervan jer nisu imali ovlaštenje odnosno punomoć za zastupanje najvećeg broja razvojačenih Branitelja u FBiH. Po tom zakonu će samo nekolicina najugroženijih Branitelja moći dobiti tzv. “egzistencijalnu naknadu“ dok ogromna većina branitelja nema to pravo. Premda se taj zakon direktno ne tiče URB HVO-a ŽZH i naših članova, on se tiče naših članova indirektno jer se dio obveza po tom zakonu prebacuje na županije i upravo tim tragom je krenula URB HVO-a ŽZH mnogo prije usvajanja tog zakona kako bi naši članovi dobili svoja zaslužna prava.

Bez obzira što predstavnici URB HVO-a ŽZ niti jednog trenutka nisu sudjelovali u izradi takvog zakona URB HVO-a ŽZH već priprema ustavnu tužbu pred ustavnim sudom FBiH kako bi se taj zakon osporio i poništio, kao i kaznene prijave protiv nelegalnih i nelegitimnih predstavnika razvojačenih Branitelja zbog kaznenih dijela lažnog predstavljanja, ali i predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH koji su omogućili takvim predstavnicima sudjelovanje u radnoj skupni za izradu takvog zakona. Ne sumnjamo ni jednog trenutka kako ćemo uspjeti u svojim nakanama osporiti taj zakon pred Ustavnim sudom FBiH jer je ovdje stvar čista kao suza.

Ovdje je važno napomenuti kako su određeni predstavnici UZB/Borci BiH iz Ljubuškog sve do par mjeseci prije usvajanja takvog nakaradnog i diskriminirajućeg zakona sudjelovali u njegovoj izradi premda danas putem javnih medija govore kako je njima udovoljeno u Domu naroda Parlamenta FBiH od 30.srpnja 2018 godine gdje je prihvaćen nacrt Zakona o pravima razvojačenih Branitelja s kojim su se svi složili, što je čista laž jer taj nacrt je potpuno različiti od nacrta istog takvog zakona iz juna 2018 godine zbog čega je formirana radna skupina koja je trebala usuglasiti različite tekstove zakona i koja konačno nije učinila ništa do parlamentarnih izbora u BiH od listopada 2018 godine. Nakon izbora je bilo nekoliko pokušaja da se usuglase različiti tekstovi zakona i gdje je nelegalna i nelegitimna skupina od 30 članova izradila tekst zakona s kojim se danas ne slažu ni predstavnici UZB/Borci BiH iz Ljubuškog jer su ih tzv. “predstavnici“ tzv. “kampa heroja“ iz Sarajeva u potpunosti izbacili iz igre za izradu nacrta tog zakona a s njima su do jučer radili na izradi istog tog zakona bez predstavnika URB HVO-a ŽZH. Za sve te činjenice postoje dokazi koje je URB HVO-a ŽZH spremna u svakom trenutku podastrijeti javnosti tko god to zatraži.

URB HVO-a ŽZH je krenula sasvim drugačijom stazom u ostvarivanju prava svojih članova a ona je:

  1. Izrada i javna objava jedinstvenog registra članova udruge iz borbenih postrojbi što je već učinjeno i objavljeno u javnim medijima,
  2. Izrada jedinstvene tabele po abecednom redu svih članova udruge s njihovim potraživanjima na braniteljski dodatak u visini od 6,00 KM po mjesecu sudjelovanja u Domovinskom ratu u BiH,
  3. Podnošenje zahtjeva Skupštini ŽZH, Vladi ŽZH, i ministarstvu Branitelja ŽZH za izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branitelja u ŽZH te ugrađivanje u isti točke koja predviđa braniteljski dodatak za sve članove udruge, kao i Izradu Zakona o jedinstvenom registru Branitelja i javnoj objavi svih korisnika prava iz BiZ (braniteljsko-invalidske zaštite),
  4. Taj zahtjev s tabelom predstavnici udruge će dana 02.08.2019. godine odnijeti u protokol Vlade i Skupštine ŽZH ukoliko članovi udruge to odobre.

Nakon toga Vlado Marušić je ovaj prijedlog dao na glasovanje što su članovi skupštine jednoglasno usvojili.

“Poštovani Branitelji! Ja sam zajedno sa svojim pomoćnicima i suradnicima radio na izradi jedinstvenog registra i izradi tabele s potraživanjima naših članova na braniteljski dodatak danonoćno nekoliko mjeseci u čemu mi je nesebičnu podršku dao naš član Marinko Mikulić iz Širokog Brijega kojemu se ovaj put iskreno zahvaljujem. Naši zahtjevi će se ujutro naći na stolu županijske skupštine i Vlade a predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti ŽZH će se morati o našim zahtjevima javno očitovati. Na kraju vam svima mogu samo poručiti kako ste vi koji ste ostali zajedno s rukovodstvom udruge najčasniji sinovi države BiH jer iznad vas nema nitko osim dragog Boga. Svaka čast svakome tko je sudjelovao u Domovinskom ratu i podnio žrtvu,čast udovicama i obiteljima poginulih i umrlih Branitelja, RVI, odlikovanima, ali vi ste najčasniji sinovi jer ste svih godina od završetka Domovinskog rata živjeli u neimaštini trpeći uvrede i poniženje od svih i svakoga, jer niste dobili ništa od rata a svi drugi su dobili. Svi su drugi nešto iskoristili dok ste vi živi umirali. Mnogi su u svojoj neimaštini digli ruku na sebe,mnogi ste teško oboljeli, zbog svog ponosa Branitelja.Stoga se s nama,s vama neće više nitko zajebavati i ova poruka neka ide u ŽZH i svugdje. Mi ne tražimo ništa tuđe već samo svoje. Svoje dnevnice koje smo odradili kopajući 5 godina rovove života za sve nas. Za sve njih koji danas uživaju Boga svoga a na svojim rukama smo iznijeli mrtve i ranjene pripadnike HVO-a koji su svi nešto iskoristili od rata i dan danas iskorištavaju a nas svi iskorištavaju punih 25 godina. To se konačno mora prekinuti i tom dolazi kraj”.

Sada pozivam Marinka Mikulića da se svojim riječima obrati članovima skupštine te obrazloži naše zahtjeva s izračunatom tabelom potraživanja prema ŽZH.

Marinko Mikulić je izlaganje počeo riječima:

„Ova tabela naših potraživanja je rađena sukladno vašem sudjelovanju u Domovinskom ratu. U tabeli vas ima 111 dok će ih sutra biti 112 jer se večeras prijavio još jedan član. Na mjesečnoj razni naša potraživanja na braniteljski dodatak su određena u visini od 33 470 KM dok je to na godišnjoj razini cca 404 470 KM. To je od ukupnog proračuna u ŽZH, od 86 milijuna KM negdje cca 0,05%. Mi opravdano držimo kako je naš zahtjev opravdan i realan i ŽZH može to podnijeti. No, morate biti duboko svjesni kako ova borba neće ići glatko, te će naši zahtjevi moguće završiti i na sudu, ali naši zahtjevi su formalno-pravno utemeljeni i pokriveni i stoga ne sumnjamo u konačno udovoljavanje našim zahtjevima. Poznajemo konstelaciju odnosa u Skupštini i Vladi ŽZH i u tom smjeru ćemo usmjeriti svoje kapacitete. Konačno vi ćete dobiti svoja prava ali vaša prava znajte teku od sutra 02.08.2019. godine kada ćemo u Skupštinu i Vladu ŽZH predati naše zahtjeve. Budite sigurni da ćete dobiti svoja prava na ovaj ili onaj način ali znajte kako ova borba nije nimalo laka već je iznimno zahtjevna premda utemeljena na postojećim zakonima i službenoj vojnoj evidenciji kojom smo se služili pri izradi naše tabele“.

Poslije izlaganja Marinka Mikulića riječ je dobio Borislav Brzica, tajnik URB HVO-a ŽZH koji je pozvao članove udruge da se ne boje ničega jer se nemaju pravo bojati nikoga osima dragog Boga. Navezao se na riječi Marinka Mikulića i dodao kako će naši članovi dobiti svoja prava od sada pa nadalje na bilo koji način jer je to neminovnost koje moraju biti svjesni i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH i ŽZH. Pozvao je na sveopće zajedništvo članova udruge, i prisutnih članova i onih koji su bili opravdano odsutni zbog obiteljskih ili privatnih obveza.

Nakon izlaganja Borislava Brzice predstavnici udruge su otišli na druženje u ugostiteljski objekt u Širokom Brijegu gdje su ostali duže nego inače kako bi razmijenili mišljenja u svezi njihovih daljnjih aktivnosti koje su ovom skupštinom dovedene do samog kraja i realizacije.

URB HVO-a ŽZH