Članovi Udruge mladih Agape oduševljeni djelovanjem Fondacije Schüler Helfen Leben u BiH

LJUBUŠKI – Članovi Udruge mladih Agape nedavno su imali čast ugostiti predstavnike Fondacije Schüler Helfen Leben u Bosni i Hercegovini. Riječ je o Fondaciji koja je osnovana 1992. godine, a osnovali su je srednjoškolci s ciljem pomaganja svojim vršnjacima u ratnom vihoru na Balkanu.

Pomoć mladim ljudima

“Već duže vrijeme upoznati smo s radom ove Fondacije, a neki od naših članova već su sudjelovali na njihovim seminarima. Ciljna skupina organizacije su mladi ljudi, mahom srednjoškolci, koji žele vidjeti promjene u svojoj lokalnoj te široj sredini. Brojnim seminarima nastoje pokrenuti politički angažman mladih, potaknuti ih na kritičko razmišljanje te ih neformalno obrazovati. Tako su i članovima naše Udruge predstavili tri tipa seminara, nakon čega smo odlučili provesti u plan jedan interni trening, a planiramo i međunarodnu suradnju s još jednom udrugom“, kazala je za Dnevni list Nikolina Herceg, predstavnica Udruge mladih Agape.

Naime, u Njemačkoj se svake godine održava tzv. “Socijalni dan“ u kojem sudjeluje više od 100.000 njemačkih učenika, a novac prikupljen ovom akcijom zapravo snosi većinu budžeta SHL-a. “Stand up“ seminari su namijenjeni srednjoškolcima koji nemaju nikakvo iskustvo u društvenom angažmanu, zatim “Move on“ seminari na osnovu kojih mladi žele unaprijediti svoje vještine te “Power up“ seminari namijenjeni mladim profesionalcima u nevladinom sektoru te onima koji žele postati treneri.

“Razgovarajući s tim mladim ljudima, u 70 minuta, čovjek postane svjestan da se zaista može unaprijediti život u maloj sredini. Stoga pozivam sve srednjoškolce iz Ljubuškog, ali i okolnih gradova, da se odazovu na barem jedan SHL-ov seminar kako bi mogli uvidjeti na koje sve načine mogu unaprijediti sebe i svoju okolinu, ali i uvjeriti se da jedan ovakav razgovor i susret može obogatiti dan, više od ispijanja kava i ispraznih priča“, istaknula je Herceg.

Podrška za projekte

Osim navedenog, mladi putem ovakvih susreta upoznaju različite ljude, kulture i razmišljanja koja šire njihove horizonte. Važno je napomenuti i to da je svaki seminar besplatan, uključujući i smještaj te prijevoz. Također, Fondom za omladinske projekte (FOP) mladima se pruža mogućnost za apliciranje i prijavu projekata koje žele implementirati u svojim sredinama, a financijska podrška iznosi od 1000 do 4000 KM. Prednost imaju mladi ljudi i srednjoškolci koji prvi put apliciraju za FOP.

“Idealna dužina prosječnog ispijanja kave je 70 minuta, a ovih “70 minuta“ je za nas slušatelje bilo produktivno i nadasve puno korisnih informacija koje ćemo, nadam se, iskoristiti na najbolji način u Udruzi“, zaključila je Nikolina Herceg, predstavnica Udruge mladih Agape.

Dnevni list