Ćirilica će ponovno “krasiti” Široki Brijeg, Posušje, Ljubuški i Grude!

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović uputila je Domu naroda Parlamenta FBiH Inicijativu za izmjene Ustava Zapadnohercegovačke, Hercegovačkoneretvanske i Posavske županije u dijelu koji se odnosi na službene jezike i službena pisma.

– Vidljivo je da se bosanski jezik nepravilno naziva bošnjačkim, a da se kao službeni u potpunosti izostavlja srpski jezik i pismo ćirilica. Ovaj nesklad djelimično je utvrdio i Ustavni sud FBiH u presudi od 7.srpnja 1998. Godine, u kojoj je utvrđeno kako je naziv „bošnjački“ jezik neustavan – stoji u Inicijativi potpredsjednice FBIH.

Mišljenja je da taj nesklad između županijskih ustava i Ustava FBiH proizvodi ogromnu političku štetu kao nepriznavanje jezika i pisma konstitutivnih naroda.

Iz tog razloga Mahmutbegović je predložila Klubu bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH da pokrene amandmanske procedure pred nadležnim županijskim skupštinama, što je jednoglasno i utvrđeno na jučerašnjoj sjednici ovog delegatskog kluba.

– Predložili smo amandmane kako bi se u ustavima Zapadnohercegovačke, Hercegovačkoneretvanske i Posavske županije službeni jezik pravilno nazivao bosanski jezik i istovremeno uveo kao službeni srpski jezik i službeno pismo ćirilica – izjavio je Feni predsjednik Kluba Bošnjaka Osman Ćatić.

Ustanovljeno je, kako pojašnjava, da su odredbe člana 10. Ustava u dijelu koji se odnosi na definiranje službenog jezika i psima suprotne federalnom Ustavu.

– U Ustavu FBiH jasno i nedvosmisleno stoji da su službeni jezici u FBiH „bosanski i hrvatski jezik“ pri čemu je dopunjen amandmanom na način da definira i srpski jezik kao službeni jezik, a pored pisma latinica dodaje i ćirilica kao službeno pismo Federacije Bosne i Hercegovine – rekao je Ćatić, koji zahtjeva od ovlaštenih predlagača da pokrenu predložene amandmanske procedure.

Sjednici Kluba Bošnjaka su osim članova sudjelovali i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, izvijestila je Fena.

SirokiBrijeg.info