CIK objavio upustvo o načinu provođenja lokalnih izbora u uvjetima epidemije

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je uputstvo o načinu provođenja lokalnih izbora u uvjetima epidemije koronavirusa kojim ukazuje da se, prije svega, moraju poštivati postojeće epidemiološke mjere.

CIK je definirao pravila na biračkom mjestu, pravila dan prije izbora i na dan izbora, kako će biti kontroliran red na biračkom popisu, kako zatvoreno biračko mjesto i brojani glasovi, te koje su dužnosti onih koji provode izbore.

Prema tim pravilima, osobna distanca je najmanje 1,5 metar, članovi biračkog odbora i zamjenici moraju redovno i temeljno prati i dezinficirati ruke, adekvatno prikriti usta i nos prilikom kašljanja, prilikom brojanja glasova morat će se često mijenjati zaštitne rukavice i maske, prenosi N1.

Preporučljivo je i da članovi biračkih odbora nose vizire i kombinezone za jednokratnu upotrebu, ako ne postoji dovoljna količina opreme, predsjednik biračkog odbora će odrediti vrstu zaštitne opreme za članove odbora koji su u najčešćem kontaktu sa biračima, prostor u kojem se glasa morat će biti temeljno čišćen i u redovnim intervalima.

Dan prije izbornog dana, predsjednik i članovi biračkog odbora i njihovi zamjenici u suradnji sa nadležnima dužni su da osigura dezinfekciju cjelokupnog prostora biračkog mjesta.

Na dan izbora treba provjetriti prostoriju, postaviti otirače za dezinfekciju obuće, izvršiti dezinfekciju biračkih mjesta, osigurati dovoljnu količinu proizvoda za čišćenje prilikom upotrebe javnih toaleta, postaviti stolove i stolice tako da je razmak između njih 1,5 metara, postaviti oznake za kretanje birača uz napomenu da na biračkom mjestu u jednom trenutku može biti onoliko birača koliko ima glasačkih kabina.

Nužno je, poručuju iz CIK-a, postaviti upozorenja o pridržavanju opštih mjera zdravstvene zaštite, obilježiti prilaz biračkom mjestu, odnosno hodnik ispred ulaza na biračkom mjestu žutom samoljepljivom trakom u razmaku od 1,5 metara i po mogućnosti da se birači usmjeravaju da ulaze na jedna vrata, a da izlaze na druga – u slučaju da to nije moguće, vrata moraju ostati otvorena da bi se izbjegao fizički kontakt.

Predsjednik biračkog odbora odgovoran je za nadzor nad primjenom navedenih mjera, a to se primarno odnosi na poštivanje fizičke distance u i ispred biračkih mjesta.

“U slučaju kada je birač došao na biračko mjesto bez propisane zaštitne opreme član biračkog odbora zadužen za održavanje reda na biračkom mjestu upozorit će birača da je dužan da nosi zaštitnu opremu. U slučaju da birač ne posjeduje zaštitnu opremu ista će mu biti izdata iz zaliha koje je zadužio birački odbor”, obrazložili su iz CIK-a.

Ispred ulaza na biračko mjesto član biračkog odbora vršiće beskontaktno mjerenje tjelesne temperature. Ako se ustanovi da je povišena, birač se upućuje u posebnu glasačku kabinu koja će nakon izvršenog glasanja biti detaljno dezinficirana i očišćena.

Biračka mjesta će morati da budu provjetravana svakih sat vremena, a prilikom brojanja glasova poštovana osobna distanca.

Prije početka brojanja glasova površina na kojoj će to biti rađeno mora biti dezinficirana.

N1.ba