Ceste u ZHŽ-u stare nekoliko desetljeća, ispucane, nedostaje vertikalne signalizacije…

Regionalne ceste na području Zapadnohercegovačke županije nalaze se u poprilično lošem stanju, što i ne čudi s obzirom na njihovu starost. Na taj problem upozoravaju i iz Javne ustanove Ceste ZHŽ-a koja se brine za održavanje regionalnih cesta na području te županije. “Oštećenja kolnika mrežastim pukotinama uočljiva su na svim regionalnim cestama, što je za očekivati ako se zna da su regionalne ceste uglavnom izgrađene prije nekoliko desetljeća, uglavnom bez habajućeg asfaltnog sloja (izveden je samo nosivi sloj – BNS)”, navodi se u izvješću JU Ceste ZHŽ-a za prošlu godinu.

Posebno brz tempo propadanja uočljiv je na cestama koje su više izložene klimatskim nepogodama i koje imaju veću gustoću prometa. Iz JU Ceste ZHŽ-a dio rješenja problema vide u procesu prekategorizacije dijela regionalnih u magistralne ceste, čime bi brigu o njima preuzela Federacija BiH. “Nadamo se da će i proces kategorizacije ubrzo zaživjeti, što bi imalo za posljedicu prelazak i nekih dotrajalih cesta u magistralne, čime bi se svakako popravila mogućnost njihove obnove”, smatraju u JU Ceste ZHŽ-a. Među cestama o kojima je brigu preuzela FBiH je i ona Ljubuški – Mostar, međutim, zbog nedostatka sredstava, njezina ozbiljnija rekonstrukcija se tek očekuje u idućem razdoblju.

Iz JU Ceste ZHŽ-a upozoravaju i na činjenicu kako na regionalnim cestama nedostaje vertikalne signalizacije i opreme. “U proteklom razdoblju uočeni su problemi s otuđivanjem i devastacijom vertikalne prometne signalizacije. To ne predstavlja samo izravni materijalni trošak za Županiju nego se odražava i na sigurnost prometa i neizravne štete. Zbog svega toga, najviše pozornosti posvećuje se znakovima opasnosti i znakovima izričitih naredbi”, navodi se u spomenutom izvješću…

Vecernji.ba