Bukvarević: U potpunosti završena izrada dva braniteljska registra

Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u potpunosti je završilo izradu dva braniteljska registra. Točnije, onog koji se odnosi na korisnike prava iz braniteljsko-invalidske zaštite, ali i registar svih sudionika u obrani BiH, kazao je za „Avaz” ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Dodao je da registar korisnika prava čini oko 95.000 onih koji primaju naknade.

– U taj broj ulazi oko 48.000 ratnih vojnih invalida, 4.200 obitelji šehida i poginulih branitelja, oko 5.000 dobitnika ratnih priznanja i oko 34.000 pripadnika oružanih snaga koji su ostvarili pravo na prijevremenu povoljniju mirovinu. Za ove kategorije iz federalnog budžeta na godišnjem nivou izdvaja se oko 570 milijuna KM – kazao je Bukvarević.

Kako je istakao, prema podacima koje su preuzeli od bivšeg federalnog ministarstva obrane, kroz jedinice Oružanih snaga FBiH u obrani BiH od 18.rujna 1992. do 22. travnja 1996. godine sudjelovalo je oko 577.000 osoba.

– 577.000 je ukupan broj osoba koje su u ovom vremenskom periodu prošle kroz službene evidencije jedinica i službe za vođenje vojnih evidencija, bilo da su bile pripadnici samo jedan dan ili cijeli period – naglasio je Bukvarević.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo se nakon toga, a u svrhu objavljivanja ovih podataka, obratilo Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

– Oni su nam pismeno odgovorili da objava oba registra mora biti zakonom definirana. Zbog toga smo i pripremili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, čijim bi se usvajanjem osigurao pravnu osnovu za javnu dostupnost registra branitelja i registra korisnika prava iz oblasti braniteljsko invalidske zaštite – kazao je Bukvarević.

SirokiBrijeg.info