Ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević jučer je u Mostaru kazao da se dostignuti obim prava branitelja u FBiH nije umanjivao i da su svi zahtjevi branitelja od resornog ministarstva i Vlade FBiH podržani, te da je nezadovoljna samo jedna mala grupa ljudi.

Sva zakonom predviđena prava, kako ističe Bukvarević, federalno ministarstvo i Vlada FBiH u potpunosti i na vrijeme ispunjavaju, javlja Anadolija.

“Za 48.000 ratnih vojnih invalida, 42.000 obitelji poginulih, 5.000 dobitnika ratnih priznanja i 34.000 vojnih umirovljenika. Svaki mjesec to je po zakonu prvo na isplati“, kazao je Bukvarević.

To je, kako je istaknuo, blizu 46 milijuna KM, a Vlada FBiH godišnje izdvoji 570 milijuna KM za braniteljske kategorije.

Iznos od 570 milijuna i još 50 milijuna koliko izdvajaju županije je, tvrdi Bukvarević, gornja granica izdvajanja za ovu kategoriju.

“Mi smo spremni unutar tih sredstva zajedno s njima vršiti preraspodjelu, ali trenutno zbog situacije u državi nismo u mogućnosti povećavati tu poziciju”, kazao je Bukvarević te istaknuo da su svi zahtjevi branitelja detaljno razmotreni i ono što je bilo u nadležnosti resornog ministarstva i Vlade FBiH je ispunjeno.

“Mi smo predložili i u dogovoru s braniteljskim savezima Armije i HVO-a, koji okupljanju najveći broj branitelja i njihovih članova obitelji, prihvatili sporazum u kome će dostignuti obim sredstva na poziciji federalnog ministarstva ostati u narednih pet godina. Sredstva od 7 do 10 milijuna, koji su odlazili s ove pozicije, jer jedan broj naših korisnika iz raznih razloga izađe iz prava, ta sredstva smo preusmjerili na rješavanje socijalno-statusnih pitanja“, kazao je Bukvarević.

On je dodao kako je predloženo braniteljskim savezima da se napravi zajednički kriterij za narednih pet godina prema kojem će to rasporediti.

“To podržava najveći broj branitelja koji su bili ispred zgrade Vlade FBiH, a jedna mala grupa to ne prihvaća“, pojasnio je ministar Bukvarević navodeći da je s njima četiri puta razgovarano i da su pozvani da ne čine nepravdu sebi ni drugima.

SirokiBrijeg.info