Brzici 7 mjeseci zatvora zbog “vutre”, Lavriću 3 mjeseca zbog ljekovitog ulja

Pravomoćnom presudom Općinskog suda u Ljubuškom osuđen je Ivan Brzica zv. Džon (1995.) iz Pogane Vlake, općina Grude, te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 7 (sedam) mjeseci, zbog kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz članka 238 stavak 1 KZ FBiH.

Brzica je neutvrđenog dana u listopadu 2013. godine, nakon što je odlučio da uzgoji indijsku konoplju – cannabis i od nje dobije drogu marihuanu, znajući da je uzgoj iste zakonom zabranjen, u mjestu Pogana Vlaka, na lokalitetu Macani, općina Grude, zasadio 6 stabljika indijske konoplje u humus, gdje je u gustom šipražju pripremio zemljište za sadnju, nakon čega je iste te stabljike presadio i zalijevao, da bi stabljike njegovim uzgojem narasle od 60 cm do 210 cm, pa je iste uzgajao sve do dana 12.08.2014. godine, kada su iste stabljike na licu mjesta od strane djelatnika PU Grude, pronađene i privremeno oduzete, da bi se vještačenjem utvrdilo da stabljike sadrže psihoaktivnu komponentu tetrahidrokanabinol (THC) te predstavljaju Cannabis, koje se nalaze na listi supstanci pod međunarodnom kontrolom.

3 mjeseca zatvora za posjedovanje ulja kanabisa

Pravomoćnom presudom Općinskog suda u Ljubuškom osuđen je Jurica Lavrić (1964.) iz Gornjih Radišića, općina Ljubuški, te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 3 (tri) mjeseca zbog kaznenog djela Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz članka 239. stavak 3. KZ FBiH.

Lavrić je krajem ožujka 2012. godine, iako je znao da je držanje opojnih droga zabranjeno od nepoznate osobe i na nepoznat način a radi osobne upotrebe, nabavio kanabis ulje u 20 staklenki zapremine od po 20 ml, koje je držao u svom posjedu u mjestu Gornji Radišići, općina Ljubuški, sve do dana 30.10.2014. godine, kada su djelatnici PU Ljubuški, izvršili pretres njegove obiteljske kuće i okućnice i isto pronašli te privremeno oduzeli, da bi se vještačenjem utvrdilo da privremeno oduzeta tamnosmeđa smolasta materija, oduzeta od Jurice Lavrića, sadrži psihoaktivnu komponentu tetrahidrokanabinol (THC) te predstavlja koncentrirani produkt Cannabisa – kanabis ulje, koje je pod međunarodnom kontrolom.

Općinski sud u Ljubuškom