Britanski znanstvenici uzgajaju ljudske organe u svinjama

Britanski znanstvenici stvorili su ljudsko-svinjske embrije kombinirajući matične stanice ljudi i DNK svinje kako bi uzgajali ljudske organe u tijelu svinja. Cilj im je riješiti problem nedostatka organa za transplantaciju.

Ovaj program naišao je na osudu kritičara koji kažu da takvi hibridi predstavljaju “vrijeđanje ljudskog dostojanstva”. Hibridni embriji implantiraju se u žive svinje i razvijaju se 28 dana prije nego budu testirani i uništeni.

Ideja je da se takav embrij razvije u svinji, a fetus bi imao organ napravljen od ljudskih stanica. Ovi organi bi se mogli izvaditi i transplantirati u pacijente kojima su potrebni organi.

Stručnjaci su podijeljeni između etike i napredovanja u genetskom istraživanju. Pristalice tvrde kako bi ovo smanjilo broj umrlih osoba koje čekaju na transplantaciju organa dok protivnici kažu da je ovo zastrašujuće poput “Frankensteinove znanosti”.

Znanstvenici trenutno rade na stvaranju gušterače. Hibridne životinje još nisu dozvoljene tako da nije poznato šta će se dogoditi s ovim projektom.

Poznato je da je Velika Britanija prva zemlja koja je dozvolila izvantjelesnu oplodnju embrijem koji se sastoji od stanica tri roditelja te je dozvolila genetske promjene na ljudskim embrionima. Ipak, ni u jednom nisu bili uspješni jer je ljudsko tijelo odbacivalo strano tkivo.

Geek.hr