BRAVO LICEMJERI: Uz blagoslov HDZ-a BiH na stotine branitelja ostaju bez hrvatskih mirovina!

Koje će posljedice imati usvajanje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, koji je Vlada FBiH razmatrala i usvojila, nije teško pretpostaviti. Naime, nekoliko stotina branitelja HVO-a, kojima je u postupku revizije Institut za medicinsko vještačenje utvrdio i snizio invalidnost ispod 20% više neće moći ostvarivati mirovinu iz proračuna Republike Hrvatske, a sukladno ugovoru RH i BiH. Usput budi rečeno, ovaj ugovor između dvije države zakonski je potvrđen za vrijeme predsjedničkog mandata Stjepana Mesića i predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa.

Ovaj prijedlog aktualna koalicijska vlada HDZ-SDA je usvojila na prijedlog federalnog ministarstva za branitelje, odnosno, ministra Salke Bukvarevića te upućeni amandmani Kluba zastupnika HDZ-a BiH na ovaj zakon izgledaju više nego smiješno, s obzirom da su izmjene i dopune zakona usvojene i podignutom rukom ministara iz njihove stranke.

Naime, Klub zastupnika HDZ BiH tražio je da se u prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona, uvrsti i stavak koji bi glasio: “Osobama iz prethodnog stavka, koje su ostvarile prava i na temelju ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o suradnji u oblasti žrtava rata u BiH koje su bile pripadnici HVO-a i članovima njihovih obitelji, a kojima je liječničko povjerenstvo Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja u tijeku provedbe Zakona o kontroli zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite utvrdilo stupanj invaliditeta manji od 20%, bit će omogućen ponovni izlazak pred povjerenstvo Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja”.

Pojednostavljeno, za branitelje kojima je medicinskim vještačenjem smanjen stupanj invalidnosti ispod 20% tražen je ponovni izlazak pred komisiju i ponovno medicinsko vještačenje jer gube pravo na tzv. “hrvatsku mirovinu”.

U svezi ovog, treba podsjetiti da je Dom naroda usvojio zaključak da ranjeni i zatočeni stradalnici ne mogu biti procijenjeni na invaliditet ispod 20%, no isti aktualna Federalna vlada nije usvojila jer je donesen “u prošlom sazivu”.

Ovo je početak velikog problema, koji će političke stranke zasigurno pokušati iskoristiti za ponovno izazivanje nacionalnih tenzija na relaciji bošnjačko-hrvatskih branitelja, a najviše će ponovno biti izmanipulirani branitelji HVO-a i to zahvaljujući svojim ministraima koji na ovakve zakonske odredbe nisu uložili veto.

Podsjetimo, HDZ BiH se prije prošlih općih izbora izjasnio kako će insistirati na mjestu ministra branitelja u Vladi F BiH, no ovo obećanje završeno je ponovnim vraćanjem na posao dva ‘stara’ zaposlenika, uz koje se vežu mnoge kontroverze kada je u pitanju stjecanje braniteljskih prava.

No, ono što je još čudnije da je i aktualna Federalna vlada, u kojoj susva mjesta iz tzv. hrvatske kvote pripala HDZ-u, izglasala upravo ove izmjene i dopune i to na prijedlog ministra branitelja Bukvarevića.

U svezi ove problematike zasigurno će biti još polemika, mogućih prosvjeda branitelja ali i licemjernog pravdanja stožernih zaštitinika hrvatskih interesa. ‘Dubioza kolektiv’ ima pravo: “Sve dok je ovaca nece falit’ vune”.

Republika.info