Braniteljske zadruge iz Hercegovine potpisuju ugovore o suradnji s Podravkom

Nakon što je prije nekoliko tjedana održana prezentacija u Mostaru o temi uzgoja voća i povrća za hrvatsku Podravku, proces je ušao u drugu fazu, a to je pregled površina na kojima bi trebale biti uzgajane potrebne sirovine, piše Večernji list BiH.

Podsjećamo, Podravka je ponudila braniteljskim zadrugama dugogodišnju suradnju, a sličan sustav primijenjen je već u Hrvatskoj.

Obilazak površina

– Stručnjaci iz Podravke obišli su površine od Ravnog do zapadne Hercegovine. Plan je s proizvodnjom krenuti u Hercegovini jer su tlo i klimatski uvjeti idealni za kulture voća i povrća koje su potrebne Podravci. Pojedine braniteljske zadruge već su dogovorile uvjete po kojima će poslovati u idućim godinama i uskoro bi trebale potpisati ugovore. Drugi su još uvijek u fazi pregovora i za očekivati je kako će i oni naći zajednički interes s Podravkom te krenuti u proizvodnju potrebnog voća i povrća – rekli su sugovornici Večernjega lista koji sudjeluju u tom procesu. Prostor za suradnju svakako postoji jer hrvatski gigant ima ogromne potrebe za svježim voćem i povrćem. Oko 24.000 tona povrća, tisuće tona voća te 30.000 tona pšenice Podravka otkupljuje na godišnjoj razini. Pšenica neće biti ponuđena za proizvodnju u Hercegovini, ali zato je sve ostalo stvar pregovora. Plan hrvatske tvrtke je do 2022. godine otkupljivati isključivo voće i povrće koje proizvode hrvatski proizvođači iz Hrvatske i BiH, a hoće li uspjeti u tome, uvelike ovisi i o spremnosti braniteljskih zadruga sudjelovati u cijelom procesu.

Pravljenje postrojenja

– Neće se samo proizvoditi voće i povrće nego će se praviti i određena postrojenja koja će prerađivati sirovinu do mjere da bi mogla biti sigurno prevezena u tvornice u Hrvatskoj. Naravno, to će se dogoditi ako u Hercegovini bude dovoljno sirovina za obradu – objašnjavaju naši sugovornici. O toj priči će se vjerojatno čuti više tijekom Gospodarskoga sajma u Mostaru koji će se uskoro održati. Podravka je već ponudila i određene kreditne linije potencijalnim suradnicima koji imaju za cilj osiguranje vrhunskih uvjeta za uzgoj voća i povrća koje će ova tvrtka otkupljivati. Kroz projekte bi trebao biti zaposlen veći broj pripadnika braniteljske populacije, što je samo jedna od prednosti koje sa sobom nosi planirana suradnja.

– Podravka želi da suradnja traje ne samo nekoliko godina nego sve dok Podravka postoji. Mi izvozimo svoje proizvode u 60 zemalja svijeta, nedostaju nam tisuće tona domaćeg voća i povrća koje koristimo kao sirovinu i više ih ne želimo uvoziti iz drugih zemalja, nego želimo da ih naši ljudi proizvode – jasno su rekli predstavnici hrvatske tvrtke tijekom prezentacije koja je održana u Mostaru sredinom siječnja ove godine. Očekuje se kako će uskoro biti i službeno objavljeno s kim je sve Podravka potpisala ugovore na području Hercegovine, koliki bi obujam proizvodnje trebao biti u okviru ove suradnje te koliko godina će trajati planirana suradnja. U svakom slučaju, očekuju se dugogodišnji projekti.

Marko Karačić / Vecernji.ba