Branitelji protiv manipulacije sa cijenama smilja i planiraju osnovanje poljoprivredne zadruge

Zajedno u ratu, zajedno u miru. To je već stara dobra i toliko puta korištena poruka kojom braniteljska populacija ide u realizaciju određenih razvojnih projekata ili raznih humanitarnih akcija u cilju pomoći socijalno ugroženima ili oboljelima, piše Večernji list BiH.

Zadruga branitelja

Upravo se takvo nešto događa i na čapljinskom području gdje se braniteljska populacija okuplja u planovima, ali i samom uzgoju smilja koje je u posljednje vrijeme postalo pravi hit na području Hercegovine. Dosta je nezaposlenih branitelja, a još više onih koji preživljavaju uz poprilično niske invalidnine i invalidske mirovine. Stoga su branitelji uglavnom u teškom socijalnom stanju s malim izgledima i ambicijama da se nešto konkretno i nabolje promijeni. No, u Čapljini se ipak bilježi situacija u kojoj branitelji baš žele prijeći iz te socijale u tzv. samoodrživi život i rad. Primjer je skoro okupljanje branitelja s čapljinskog područja u poljoprivrednu zadrugu koja bi imala zadaću okupljanja branitelja na pripremi i samom uzgoju te kasnije i preradi smilja koje je u posljednje vrijeme postalo pravi hit na prostima Hercegovine. Na području općine Čapljina smiljem su već zasađene ogromne površine, a dosta toga se tek priprema na terenu gdje ne miruju posebni strojevi za pripremu zemljišta. Koliko je to izraženo, najbolje govori podatak kako će branitelji uzgajivači smilja, koji će se udružiti u poljoprivrednu zadrugu, do kraja ove godine imati više od pola milijuna sadnica smilja.

Udruživanje i zajednički rad na uzgoju smilja te otvaranje vlastite destilerije prvi je cilj branitelja okupljenih u buduću zadrugu koja će, naravno, biti otvorena svima koji se manje ili više bave uzgojem smilja. No, branitelje uzgajivače smilja već sada jako muče određene stvari pa su odlučni u nakani u toj mirnodopskoj borbi izboriti se za to da se njima ne manipulira kad je cijena smilja pri otkupu u pitanju, a oko čega se u posljednje vrijeme plasira dosta pogrešnih informacija. “Svjedoci smo da se u posljednje vrijeme u javnosti plasiraju informacije o tome kako je cijena smilja oko tri marke za jedan kilogram. No, to je daleko od stvarnosti i očito se ide s namjernom manipulacijom oko tih cijena, a što izravno i negativno utječe na naš rad i buduće aktivnosti. Cijena smilja je prošle godine, a isto tako će, evo, biti i ove, bila pet KM za jedan kilogram, a u jednom razdoblju rasla je i do sedam KM. Sve to očekuje se i u ovoj godini i stoga molimo sve branitelje, ali i ostale proizvođače, da ne daju svoje smilje u bescjenje jer je njegova stvarna cijena oko pet KM.

Cijene na svjetskom tržištu

Cijena eteričnih ulja na svjetskom tržištu je čak u blagom usponu i zašto bi se onda cijena smilja spuštala na tri KM kada bi po tim pokazateljima trebalo biti obratno, tj. cijena smilja bi trebala rasti. Želimo samo raditi i proizvoditi smilje te zaštititi ulaganja koja su ogromna u ovom poslu. Samo za pripremu jednog duluma zemljišta potrebno je uložiti i oko dvije tisuće KM, pa nije teško izračunati koliko to stoji na većim površinama od jednog duluma”, kaže Čapljinac Ivo Puljić uime svih svojih bivših suboraca, a sada kolega u poslu uzgoja smilja na čapljinskom području koji će svoj rad zaštiti spomenutim osnivanjem poljoprivredne zadruge. Tako su branitelji došli u situaciju da su se u ratu borili za mir i slobodu, a sada, evo, u tom miru i slobodi moraju se boriti za stvarnu cijenu smilja koje uzgajaju.

Frano Matić / Vecernji.ba