Branitelji u Ljubuškom nadomak blokade autoceste, policija motri svaki njihov korak

LJUBUŠKI – Udruga zaboravljenih branitelja je, sukladno najavi, krenula u blokadu graničnog prijalaza Bijača, koju namjeravaju blokirati, pod geslom “Braniteljske igre granica”, u znak prosvjeda radi opstrukcije i ignoriranja vladajućih političkih skupina u Parlamentu FBiH.

Zalažu se za usvajanje “Rezolucije branitelja”, na što su se obvezali vodeći predstavnici svih bitnijih političkih stranaka u FBiH.

Kako su najavili, Zaboravljeni branitelji su imali namjeru, u 10 sati preuzeti potpunu kontrolu nad pojasom auto ceste u krugu od 100 metara, mjereći od nadvožnjaka kružno, tako da taj pojas obuhvaća i dio makadamskog puta koji će služiti za parking i druge aktivnosti.

Potom su namjeravali podići veliki šator na raspoloživim trakama ispod nadvožnjaka, zatim, priprema i odabir pogodna mjesta za “Braniteljsku vatru” , koja će neprekidno gorjeti za vrijeme njihovih aktivnosti.

KRONOLOGIJA IZ LJUBUŠKOG:

16:49 – Branitelji uz vatru, ulazi se u noć, nema odstupanja od plana, čekaju priliku i ne odustaju od blokade auto ceste!

13:20 – Branitelji podižu šator.

11:30 – Branitelji su u stalnoj telefonskoj komunikaciji. Očekuju se dolazak još članova i simpatizera.

11:00 – Zbog prosvjeda branitelja, u prekidu je odvijanje prometa na raskrsnici magistralnih putova M-4 i M-17 u mjestu Karuše, na dionici M-17 Žepče-Zenica (u mjestu Donja Golubinja), na planinskom prijevoju Ivan (M-17 Sarajevo-Konjic) i na petlji Šićki brod (Tuzla).

10:45 – ”Zaboravljeni branitelji” iz Gruda, Širokog Brijega i Posušja su se okupili u Širokom Brijegu na Trgu širokobriješnih žrtava, te su se uputili prema zgradi Vlade ŽZH, gdje ih je primio ministar branitelja ZHŽ Mladen Begić.

10:40 – Pojedinci predlažu proboj kroz policijsku blokadu.

10:30 – Veliki broj policijskih službenika je blokirao sve prilaze.

9:50 – Policija blokirala prilaz nadvožnjaku. Branitelji, organizirani u nekoliko skupina od oko 50-ak ljudi se počinju skupljati.

9:40 – Na putu samo policijska vozila, pretječu i žure put Bijače.

Ljubuski.info