Branitelji iz Ljubuškog i ZHŽ-a u ponedjeljak u Sarajevu na prosvjedima i borbi za svoja prava

LJUBUŠKI – Budući da nadležne mjerodavne institucije do 12. travnja nisu razmotrile zahtjeve, zaključke i predložena rješenja u skladu s Rezolucijom branitelja, a koja je 25. ožujka dostavljena svim institucijama u FBiH, branitelji su ustrajni u svojim namjerama da održe mirni skup kako bi ostvarili svoja prava, piše Dnevni list.

Prosvjedni skup održat će se u ponedjeljak, 25. travnja ispred Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a odluku o održavanju istog donijeli su predstavnici Savjeta branitelja FBiH i predstavnici udruga, organizacija te saveza potpisnika Rezolucije branitelja. Mirnome skupu pridružit će se i članovi Udruge “Zaboravljeni branitelji”, podružnica Ljubuški.

Ustrajni u svom cilju

“Svojim dolaskom želimo ukazati na to kako je problematika braniteljske populacije itekako važna i ne smije se zanemariti. Stoga smo ustrajni u našem cilju da ostvarimo prava koja tražimo putem Rezolucije, između ostalog i to nam se osigura braniteljski dodatak za svaki mjesec proveden u odbrani R BiH, a koji u ukupnom iznosu ne može biti manji od minimalne mirovine u FBiH“, kazao nam je Franjo Hrstić, ispred spomenute Udruge. Prema njegovim riječima, do sada je svoj odlazak u Sarajevo potvrdilo oko 100 branitelja iz Ljubuškog, a nada se kako će taj broj biti i veći s obzirom na to da ljubuška podružnica broji oko 400 članova.

Dobra suradnja

“Za odlazak u Sarajevo morat ćemo izdvojiti vlastita financijska sredstva, a nadamo se kako će nam, u skladu s mogućnostima, pomoći i lokalne tvrtke kojim se planiramo obratiti. Dužni smo zahvaliti i svima onima koji su nam do sada pomogli i koji nas podržavaju u našim namjerama“, istaknuo je Hrstić dodavši kako je suradnja s članovima Udruge na dobroj razini.

Kažimo i to kako branitelji putem Rezolucije traže da se u cijelosti provede Zakon o pravima branitelja i članovima njihovih obitelji te da se donese Zakon o jedinstvenom registru pripadnika oružanih snaga R BiH i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite koristeći preciznu ratnu evidenciju svih braniteljskih kategorija.

Dnevni list