Boto je pokrenuo rukomet u Ljubuškom prije 1959. godine

LJUBUŠKI – Počelo je na zemljanom igralištu iza današnje OŠ Marka Marulića, koje je tada bilo igralište niže, a poslije više realne državne gimnazije, pod vodstvom stručnog učitelja tjelesnog odgoja Ivice Bote.

Prvo postojao ženski klub

On je tamo okupio desetak, najviše do dvadeset, djevojaka osnovnoškolske ili srednjoškolske dobi u rasponu od 14 do 18 godina, koje su se počele baviti rukometom. Okupio je ne samo djevojke nego i mladiće, međutim, u prvim godinama postojanja kluba ženski rukomet je bio značajno razvijeniji od muškog, rekao je prof. Nikica Šiljeg na predavanju o temi “Povijest rukometa u Ljubuškom”. Predavanje je održano kao uvod u svečanost proglašenja najboljih ljubuških sportaša za 2015. godinu, a sve zajedno sastavni je dio programa obilježavanja Dana općine Ljubuški.

Kao najstariji pisani trag koji svjedoči o ljubuškim rukometnim počecima, prof. Šiljeg je pokazao isječak iz sarajevskog “Oslobođenja” od 21. svibnja 1959. godine s nadnaslovom “Sresko rukometno prvenstvo u Mostaru” i naslovom “Velež i Partizan Ljubuški pobjednici”.

Povijesni rezultati

– U konkurenciji žena, a igrali su Velež i Hercegovac iz Mostara, te Gimnazijalac iz Čapljine, 1. mjesto osvojila je ekipa Partizana iz Ljubuškog koja je u finalnoj utakmici pobijedila Velež s 5:0. Iz “Đačkog lista” koji je 1959./1960. školske godine izdala ljubuška Gimnazija, vidljivo je kako su u Ljubuškom bila dva rukometna kluba – gradski klub Partizan i LJOŠK (Ljubuški olmadinski školski klub) koji je bio neka vrsta sekcije pri Gimnaziji. No, je li početak bila 1955., 1956. ili 1957. godina, teško je odrediti, no sa sigurnošću se može zaključiti da je to bilo tri ili četiri godine prije 1959., zaključio je Nikica Šiljeg.

Ivan Kaleb / Večernji list BiH