Blago Zadro posthumno proglašen počasnim građaninom Gruda

Polaganjem vijenaca na grob general bojnika Blage Zadre na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, misom zadušnicom u Crkvi Gospe Fatimske te komemorativnim skupom kod spomen-poprsja Blage Zadre na Trpinjskoj cesti u Vukovaru je u nedjelju obilježena 25. obljetnica pogibije toga ratnog zapovjednika obrane vukovarske gradske četvrti Borovo naselje.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, u prigodnom govoru tijekom komemorativnog skupa, poručio je kako je Blago Zadro, osim što je bio veliki domoljub, bio i veliki čovjek koji je na ponos svojoj obitelji, prijateljima i suborcima.

Ministar branitelja u tehničkoj Vladi Tomo Medved pozvao je okupljene da budućnost grade na idealima za koje je poginuo Blago Zadro. “Zatomimo sve podjele u našem društvu na tragu tih ideala”, poručio je Medved rekavši kako je pred Hrvatskom perpsektiva koja se mora graditi na simbolima Domovinskog rata.

Po riječima izaslanika mandatara Vlade, Zvonke Milasa, cijeli život Blage Zadre obilježila je borba koju je poticala ljubav; ljubav prema rodnom zavičaju, Vukovaru, obitelji, prijateljima i Hrvatskoj. “I neka ljubav koja je kroz cijeli živt vodila Blagu Zadru bude i poruka za naše živote”, poručio je Milas.

“Blago Zadro i ostali vukovarski velikani velika su utjeha svima nama jer ovakvi divovi poput Blage Zadre naprosto vam ne daju odstupiti i predati se pred bilo kojim problemom na koji naiđete. I to je najveća ostavština Blage Zadre i ostalih vukovarskih heroja”, istaknuo je u govoru vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Govorio je i predsjednik Vijeća za branitelje Grada Vukovara Tomislav Josić rekavši kako je za njega kraj obrane Vukovara u Domovinskom ratu započeo danom pogibije Blage Zadre. “Moramo se boriti za istinu i stalno je ponavljati”, kazao je Josić.

Tijekom komemorativnog skupa načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj predao je javno priznanje Počasni građanin općine Grude Katici Zadro, supruzi Blage Zadro i Robertu Zadri, posthumno – sinu Katice i Blage Zadro.

Blago Zadro (1944.-1991.) rodio se u BiH, a kao desetogodišnjak s obitelji se doselio u vukovarsku četvrt Borovo naselje, gdje je završio školu i zaposlio se u “Borovu”. U agresiji na Vukovar postao je zapovjednik obrane Borova naselja, a na Trpinjskoj cesti, koju su tada zvali “grobljem tenkova”, pod njegovim vodstvom zaustavljena je oklopna sila JNA. Posmrtno mu je dodijeljen čin general bojnika.

Vukovarci su danas polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali počast i Alfredu Hillu, prvom zapovjedniku satnije Vojne policije u Vukovaru, koji je poginuo na današnji dan 1991. braneći položaje u vukovarskoj četvrti Sajmište i čije ime nosi Nastavno središte za obuku Vojne policije OS RH te Zvonku Mlinariću koji je poginuo također na današnji dan u pokušaju izvlačenja tijela Blage Zadre u Kupskoj ulici u Vukovaru.

Grude-online.info