Apple pustio u pogon najnovije ažuriranje iOS 10 uz pregršt novih mogućnosti

Apple je pustio u pogon iOS 10, najnoviji operativni sustav za iPad, iPhone i iPod Touch. iOS je dostupan za sve modele od iPhonea 5 nadalje, iPada MIni nadalje, iPada 2 nadalje i za šestu generaciju iPoda Touch.

Nadogradnja operativnog sustava dostupna je za sve kompatibilne uređaje preko iTunes programa ili na uređaju preko Settings aplikacije. Kako biste joj pristupili, u Settings aplikaciji odaberite General – Software Update. Kao i sa svim većim nadogradnjama, bit će potrebno nekoliko minuta kako biste ju instalirali zbog velike potražnje.

ios10-1592016-4

Prema Appleu, iOS 10 je najveća nadogradnja za iOS uređaje, sa značajnim izmjenama za Messages, Siri, Photos, Maps, Apple Music, Apple Pay i iOS korisničko sučelje.

iOS 10 ima redizajnirani Lock Screen s 3D Touch notifikacijama, boljim pristupom kameri i widgets zaslonom. Unaprijeđeni Control Center također nudi podršku za 3D Touch s novim kontrolama za glazbu i HomeKit uređaje. Opcija Raise to Wake, nova je opcija koja “budi” iPhone bez zaobilaženja notifikacija (ova opcija dostupna je samo od iPhonea 6s nadalje).

ios10-1592016-3

Messages aplikacija je potpuno nadograđena s novim značajkama, kao što su pozadinske animacije, bubble efekti, rich linkovi i Digital Touch, a postoji i posebni Messages App Store, koji zaista širi mogućnosti aplikacije u gotovo neograničene širine.

Novi Siri SDK omogućuje developerima izradu podrške za Siri u svojim aplikacijama, a posebna Home aplikacija omogućuje korisnicima centralno mjesto za kontrolu HomeKit uređaja. Photos aplikacija sada ima impresivne mogućnosti prepoznavanja lica i objekata.

ios10-1592016-2

Maps i Apple Music sada imaju čišće i jednostavnije sučelje, a Maps ima mogućnost integracije drugih aplikacija za širu upotrebu.

Novost koja će mnoge oduševiti je mogućnost “skrivanja” svih aplikacija, čak i onih koje do sada niste mogli micati sa zaslona.

Uopće ne sumnjamo kako će puno novosti i općenito atraktivnije i preglednije sučelje sigurno zadobiti mnoge fanove.

Macrumors.com