Apple dizajnira potpuno novi zaslon za iPhone koji će trošiti daleko manje energije

Baterija i pametni telefon kao da su veliki neprijatelji pa napredak jednog ne prati napredak drugog i imamo situaciju u kojoj bez energije naši mezimci ostaju i nakon nekoliko sati, bez obzira na sav trud proizvođača. No Apple bi mogao to promijeniti na revolucionaran način – energiju bi štedio zaslon!

Upravo tako, zaslon! Znamo da je ovdje riječ o najvećem potrošaču energije i zanimljivo je čuti nešto ovako nesvakidašnje. Pokušat će do toga doći na Tajvanu, gdje rade na Interferometic Modulator Displays (IMOD) zaslonima, koji bi štedjeli bateriju kao niti jedan zaslon prije ili trenutno na tržištu. Samo je pitanje sad hoće li do takve revolucije stići već s novim iPhone modelom ili ćemo morati pričetaki 2017. godinu.

Nikad se oko takvih stvari ne zna s Appleom jer uvelike su najavljivali i safirne zaslone za iPhone 6, potom za iPhone 6s i na kraju se o tome više ništa ne priča i proizvodnja te suradnja s proizvođačem takvih zaslona naprasno je prekinuta. Ovaj put će se možda dogoditi planirano i to bi uistinu potaknulo tehnologiju prema naprijed.

Naime, IMOD zasloni funkcioniraju na taj način da ne koriste pozadinsko svjetlo te se time uvelike štedi toliko potrebna energija u pametnim telefonima, phabletima, ali i tabletima. Uz to, IMOD zasloni su idealni za korištenje po sunčanom vremenu kad mnogi uređaji padnu testove jer se ništa ne vidi od prejakog svjetla.

Naravno, takva ušteda energija bi se preusmjerila u same performanse pa bi novi iPhone modeli bili bitno brži od konkurencije, a u današnje vrijeme kad Huawei i Samsung već sad imaju brže procesore od najnovijih iPhonea, tako nešto uistinu je više nego potrebno.

Ono što je pak najzanimljivije, Apple se sam angažirao oko ovog i ima 50 zaposlenih u tvornici koja je prije bila u vlasništvu Qualcomma. Ukoliko im plan uspije, više neće morati tražiti usluge Samsunga i LG-a te uštedjeti znatan novac. Ukoliko im ne uspije, dogodit će se scenarij safirnog zaslona i u vjetar će otići na desetke milijuna američkih dolara.

Ictbusiness.info