Od siječnja pa do kolovoza prošle godine Aluminij je isplatio više od 300 tisuća maraka firmi Helichrysum- Hercegovina iz Čitluka. Ova firma registrirana je za uzgoj smilja i proizvodnju eteričnog ulja

„Mi smo tvrtka koja se bavi uzgojem smilja i proizvodnjom ulja. Mi smo tim ljudi koji na hercegovačkom kamenjaru uzgajaju i prerađuju smilje – biljku u kojoj smo prepoznali sve najbolje što priroda može ponuditi! Sve radimo samostalno – od sijanja sjemena pa do eteričnog ulja, koje je naš finalni proizvod“, navedeno je na web stranici firme Helichrysum -Hercegovina iz Čitluka.

Ovoj firmi u periodu od siječnja do kraja kolovoza prošle godine Aluminij je isplatio 326.570 KM. U izvještaju Financijske policije navedena je kao jedan od dobavljača Aluminija.

Kako je firma koja se bavi proizvodnjom smilja i eteričnog ulja postala dobavljač Aluminija do objave ovog teksta nisu odgovorili iz Helichrysum-hercegovine.

Helichrysum – Hercegovina osnovana je u rujnu 2016. godine. Osnivači, sa jednakim udjelom u vlasništvu, su Dalibor Buhač, Ivan Gagro i Ivica Novak. Ivica Novak uposlenik je Federalne uprave civilne zaštite u Mostaru.

Prema financijskim podacima koje je ova firma dostavila Financijsko-informatičkoj agenciji FBiH (FIA) od 2016. do 2020. godine Helichrysum-Hercegovina imala je ukupne prihode oko 100 tisuća maraka.

Finansijski podaci firme Helichrysum-Hercegovina iz registra akta.ba

U 2016. godini nije imala prijavljen prihod, u 2017. i 2018. godini imala je oko 5 tisuća maraka godišnjeg prihoda i poslovala je sa gubitkom. Od osnivanja imaju samo jednog zaposlenog radnika.

U 2019. godini, iako su imali uplate od Alumija u vrijednosti većoj od 320 tisuća maraka, ova firma prijavila je samo 91 tisuću maraka prihoda.

Ni Ivica Novak, uposlenik Federalne uprave civilne zaštite i jedan od osnivača firme Helichrysum – Hercegovina, niti njegova supruga Klara Novak koja je navedena kao kontakt osoba na web stranici firme nisu odgovorili na pitanje Žurnala zašto uplate od Aluminija nisu prikazane kao prihod u financijskim izvještajima ove firme.

Zurnal.info