7 stanja na koja možeš posumnjati, ako se znojiš noću

Sasvim je normalno i događa se svima da se povremeno probude noću blago oznojeni zbog pregrijanosti. Ali ono što liječnici podrazumijevaju pod “noćnim znojenjem” su mokre plahte i mokra pidžama i takvo znojenje je znak bolesti, kaže dr. Rob Danoff iz Philadelphiae.

Menopauza ili perimenopauza – jedan je od čestih uzroka noćnog znojenja. Prema studiji objavljenoj u Annals of Human Biology čak 36 posto žena u menopauzi iskusi ovo stanje.

Alkohol – noćno znojenje može uzrokovati i pijenje alkohola prije odlaska na spavanje.

Kardiovaskularne bolesti – sredovječne žene koje se često znoje imaju veliki rizik da obole od kardiovaskularnih bolesti. Primijećeno je da od noćnog znojenja pate žene koje imaju višak kilograma, visok krvni tlak te žene kojima je dijagnosticiran dijabetes.

Infekcija – ako se tijelo bori s infekcijom ili upalom, to također može biti uzrok noćnog znojenja. Danoff kaže: “Noćno znojenje može se javiti čak i nakon tjedan dana od preboljene infekcije.”

Štitnjača – noćno znojenje je čest simptom pretjerane aktivnosti štitne žlijezde, hipertireoze.

Lijekovi – noćno znojenje je česta nuspojava mnogih lijekova, a antidepresivi su na vrhu ljestvice. Također i lijekovi za uravnoteženje hormona te oni za liječenje karcinoma, čest su razlog noćnog znojenja.

Autoimune bolesti – poput lupusa, reumatoidnog artritisa i celijakije mogu biti razlog noćnog znojenja.

Tumor – nekoliko tipova tumora od kojih je jedan tumor limfoma uz ostale simptome ima simptom noćnog znojenja.

Zdravakrava.ba