Na 7. sjednici OV-a Ljubuškog najavljn postupak proglašenja i dobivanja statusa grada

Ljubuški je krenuo u postupak proglašenja i dobivanja statusa grada. To je objavio ljubuški načelnik Nevenko Barbarić na aktualnom satu na 7. sjednici OV-a Ljubuškog, što su svi vijećnici s odobravanjem prihvatili.

Kazao je kako Ljubuški ne zadovoljava osnovne kriterije potrebne za dobivanje statusa grada, no postoji jedan potkriterij, odnosno mogućnost da to postane, a to je njegova bogata kulturno-povjesna baština.

Radimo na ekipiranju stručnih osoba koje bi ovom Vijeću pripremile jedan prijedlog, nadam se da ćemo to završiti do ljeta i ući u proceduru, jer Ljubuški to uistinu zaslužuje, kazao je načelnik Barbarić.

Vijećnici su raspravljali i odlučivali o 19 točaka dnevnog reda, a i ovaj put, kao i u dosta prethodnih zasjedanja, nije prošlo bez strasti i polemike, pitanja, sumnjičenja, optužbi, objašnjavanja…

Pitanja su postavljana kad se raspravljalo o izvješćima o radu javnih i školskih ustanova, međutim, to je posebice došlo do izražaja na aktualnom satu.

Ante Pavlović, vijećnik HDZ-a 1990., teško je optužio Ivana Bebeka, trenutačno ravnatelja JU Kulturno-sportski centar, za vrijeme dok je bio ravnatelj Hrvatske knjižnice Ljubuški, za nestanak informatičke opreme u Info klubu u knjižnici i sudbinu, kako je kazao, više stotina tisuća maraka, koje je uplatio županijski Zavod za zdravstveno osiguranje na ime tečaja informatike za nezaposlene iz Ljubuškog, Širokog Brijega, Gruda i Posušja.

Načelnik Barbarić je odgovorio da ne zna što je bilo s opremom, da Pavlović iznosi neistine, koristi govornicu za blaćenje i da prijavi policiji ono što tvrdi.

Vijeće je primilo k znanju informaciju o stanju sigurnosti u općini Ljubuški za 2016. godinu i nakon više postavljenih pitanja na koja su odgavarali ravnatelji, usvojilo izvješća o radu u 2016. godini i planove rada za 2017. Osnovne glazbene škole Ljubuški, JU Kulturno-sportski centar Ljubuški i JP Radio Ljubuški. Usvojena je odluka o određivanju namjene prostorija u poslovnoj zgradi zvanoj “Zgrada DPO”, odluke o utrvrđivanju platnih razreda i koeficijentima za plaće dužnosnika, službenika i Općinskog pravobraniteljstva u Općini Ljubuški te važna odluka o pokretanju postupka izrade strategije poljoprivrednog i ruralnog razvoja Ljubuškog za razdoblje 2018. – 2022. godina.

Ljubuski.net