Bobičasto voće štiti stanice od oštećenja!

Bobičasto voće je odličan izvor antioksidanata, spojeva koji sudjeluju u prevenciji staničnih oštećenja. Postoje različite vrste bobičastog voća, a svaka ima pozitivno djelovanje na zdravlje. Stručnjaci ističu da bobičasto voće unosite u umjerenoj količini i da uvijek odaberete svježe ili smrznuto bobičasto voće jer sušeno sadrži više šećera, a manje fitonutrijenata.

Borovnice

Iako sadrže više šećera u odnosu na druge vrste bobičastog voća (15 grama u jednoj šalici), odličan su izvor različitih tipova fitonutrijenata. Sezona borovnica je od lipnja do kolovoza. Tada ih možete kupiti u većoj količini i zamrznuti za kasnije.

Kupine

U njihovom sastavu pronalazimo visok udio antioksidanata i vlakana. U odnosu na druge vrste bobičastog voća, kupine su najmanje kultivirane. Drugim riječima, kupine kakve danas jedemo su vrlo slične onima koje su nekada sazrijevale u divljini.

Jagode

Jagode imaju odlična nutritivna svojstva, ali se nalaze na listi najzagađenijih namirnica. Upravo iz tog razloga ih trebate konzumirati isključivo tijekom njihove sezone. Potražite jagode koje su u potpunosti crvene (ne sadrže bijele mrlje) jer one sadrže više antioksidanata i boljeg su okusa.

Brusnice

Dosadašnja istraživanja su pokazala da su odlične za prevenciju i liječenje upala mokraćnog sustava. Od svih vrsta bobičastog voća, brusnice sadrže najmanje šećera (4 grama u jednoj šalici). Izbjegavajte sok od brusnica jer on sadrži puno šećera, nimalo vlakana i dvostruko manje fitonutrijenata.

Centarzdravlja.hr