Na področju općine Ljubuški vodu dobili mještani Galića, Ćuža i Grabova Vrila

LJUBUŠKI – Javno poduzeće Parkovi d.o.o Ljubuški ovih je dana završilo i u pogon pustilo tri i pol kilometra nove vodovodne mreže. Po prvi put priključak na gradski vodovod sada ima 18 kućanstava iz naselja Bijača (zaseoci Ćuže i Galići), te 12 kućanstava iz Grabova Vrila.

Kada je riječ o radovima na vodovodnoj mreži u naselju Bijača, ukupna vrijednost investicije koja uključuje iskope i polaganje vodovodnih cijevi te same cijevi, šahtove za kućne priključke, iznosi 40 000 konvertibilnih maraka.

Radove na 2,5 kilometra vodovodne mreže izvodila je tvrtka Mina d.o.o Grude, a sredstva je u cijelosti osigurala tvrtka JP Parkovi d.o.o Ljubuški. Uz mještane Galića i Ćuža priključak na gradsku vodovodnu mrežu dobili su i mještani Grabova Vrila.

Riječ je o naselju koje se nalazi uz magistralnu cestu Ljubuški-Grude, te je zbog velike cirkulacije vozila i zahtjevnog terena izvođenje radova bilo i kompliciranije. Kako bi se osigurao priključak za 12 kućanstava bilo je potrebno prokopati kanale u dužini od 1 kilometra uz sam rub spomenenute magistralne ceste, te po postavljanju cijevi navući novi asfaltni sloj.

“U investiciju je uključeno i betoniranje i asfaltiranje koje se moralo uraditi radi sanacije oštećenog dijela prometnice, budući da je bilo potrebno prokopati kolnik kako bi se cijevi mogle dovesti s jedne na drugu stranu naselja”, navodi se iz JP Parkovi d.o.o Ljubuški.

cijevi-d-12012016-600x413

Ukupan iznos sredstava kojeg je JP Parkovi d.o.o. Ljubuški izdvojilo za ovu dionicu je 30 000 konvertibilnih maraka.

Inače, Javno poduzeće Parkovi d.o.o Ljubuški je u izgradnju nove vodovodne mreže i sanaciju postojeće tijekom prošle godine uložilo više od 600 000 konvertibilnih maraka.

Naime, samo u izgradnju vodovodne mreže u selima Prolog i Crveni Grm uloženo je 450 000 konvertibilnih maraka. Pored toga što je 350 kućanstava dobilo priključak na vodu iz vodovoda općine Ljubuški, ova investcija je značajna i iz razloga što se njome prekinulo stvaranje ogromnih dugovanja prema općini Vrgorac, koja je godinama snabdijevala mještane spomenutih naselja vodom.

Budući da je dio postojeće vodovodne mreže na području općine Ljubuški zbog neredovitog održavanja, ali i starosti dotrajao u planu je rekonstrukcija. Među prioritetima je tako u narednim mjesecima mijenjanje vodovodnih cijevi u samom središtu Ljubuškog. Uz rekonstrukciju postojeće vodovodne mreže u planu je i širenje nove na one dijelove općine koji nemaju opskrbu vodom iz gradskog vodovoda, kazali su iz JP Parkovi d.o.o Ljubuški.

SirokiBrijeg.info