Jukurova kula u malom mjestu između Rasna i Dužica

ŠIROKI BRIJEG – Dok se nekada u ovom malom mjestu koje je smješteno između Rasna i Dužica, (narodski poznato pod imenom Jukurova kula) pjevalo, veselilo ali i radilo, danas vidimo pomalo sablasnu sliku tog istog mjesta kojeg je vrijeme već odavno pregazilo, piše portal RasnoPortal.net.

Zašto je tako?

Danas ovo mjesto i ova kuća nijemo oslikavaju nepovratnu prošlost starih vremena, a sumornu tišinu koja ovdje vlada već odavno prekida samo povremeni nalet vjetra.

„Kamena ljepotica“ i danas svojim osebujnim izgledom privlači pažnju slučajnih prolaznika, koji dođu ovdje u sezoni branja kuka, a upravo ovdje ih ima u izobilju. Iako napuštena, ostavljena, zaboravljena, zarasla u šikaru, i dalje svojom visinom i ljepotom izaziva poštovanje i divljenje, koje nas ne ostavlja ravnodušnima.

jukurova-kula-16122015 2

Pri našem dolasku da fotografiramo ovu “kamenu ljepoticu” zatekli smo lisicu koja je ne bježeći pred nama nalikovala na domaćina koji dočekuje goste. Tek nakon dva-tri pljeska ruku lisica se lagano povukla s druge strane kuće i nestala u šumi. Ovo mjesto je poznato sa najvećim brojem zmija u cijeloj našoj župi, tako da će za koji mjesec zmije izići iz svojih skloništa, i gdje će biti nemoguće približiti se i doći do “Jukurove kule”.

Dok vrijeme bude odmicalo, na ovom mjestu tišina će biti sve strašnija a ovu pustoš čuvat će samo poskoci koji će na pragu ovih kamenih kuća uživati u hercegovačkom suncu, a njihovo uživanje ponekad će prekinuti zalutali ljubitelj prirode i starina kao što sam ja ili neko meni sličan.

Mario Brkić / Rasnoportal.net