Virtualna stvarnost tehnologija je na kojoj se mnogo radi u ovoj godini jer svi žele s njenim krajem ili početkom sljedeće osvojiti dio tržišta. I to je urodilo plodom jer čini se da imamo proizvode koje će ljudi željeti kupiti i koristiti, što se u prošlosti baš nije moglo reći.

Stoga, donosimo vam deset stvari koje morate znati o virtualnoj stvarnosti. Ipak je to novi hit i ne treba propustiti priliku saznati nešto više.

1. Bolja je nego u prošlosti

Kao što je i u uvodu rečeno, VR danas djeluje bolje i korisnije, samim time i poželjnije. Bolja grafika, bolji audio, bolji headset, niže cijene… Ne treba ništa više dodati.

2. Konkurentnost

Sve je bolje vjerojatno jer je više konkurencije i svi žele napraviti nešto novo, pomaknuti granice i spustiti cijene. Sve već viđeno, od računala, pametnih telefona, tableta, igračih konzola ili automobila. Oculus Rift je putem Kickstartera krenuo 2012. godine i otad se sve mijenja, Facebook ih kupuje za dvije milijarde američkih dolara, a pojavili su se i HTC, Sony, Microsoft i Samsung koji najavljuju svoje proizvode – još bolje, još kvalitetnije, još moćnije.

3. Nije jeftino

Cijene jesu pale, ali to je kao 3D pisači, većini su i dalje skupi. Oculus Rift i PC koji bi ga mogao pokretati na adekvatan način koštat će oko deset tisuća kuna. Koliko će od toga “opasti” na sami VR headset još se ne zna, ali računajte oko 6000 kuna.

4. Gameri će prvi uživati

Zabavna industrija prva je postaja VR puta, a prvo će uživati gameri jer VR naslovi samo što nisu stigli.

5. Nakon njih uživat će filmopljupci

Filmska industrija sljedeći je dio slagalice prije nego se sve skupa nastavi na medicinu, obrazovni sustav i razne grane industrije gdje VR može pomoći.

6. Input metode još nisu savršene

Malo je problematično pomicati predmete u samom VR svijetu jer ruke nam prolaze kroz zrak i samim time uvijek imamo isti otpor. Sonyjev Morpheus to pokušava riješiti Move kontrolerima, a Oculus ima nešto slično s Touch kontrolerima. Zato će gamepad i dalje biti glavni dodatak za igru.

7. Kretanje će biti problematično

Nemamo pojam o prostoru u stvarnosti dok koristimo VR i možemo na taj način rušiti stvari po kući ili se ozlijediti. Zato su rješenja “hodalice” u kojima je korisnik ograđen i svo kretanje obavlja u njima. Nažalost, to je skupo rješenje i morat će se smisliti nešto bolje.

8. Dezorjentiranost

Isprva, svi će osjetiti dezorjentiranost jer ipak ulazite u vama potpuno novi svijet. Treba malo da se čovjek navikne.

9. Proširena stvarnost (Augmented reality – AR) jednako je bitna

Google Glass ili Microsoft HoloLens odlična su rješenja za korištenje “u hodu”. Čak može biti uzbudljivije od same VR jer možemo u tren oka zaigrati igru dok pijemo kavu ili se vozimo javnim prijevozom. Možemo u tren oka pretvoriti zid sobe u filmsko platno ili pričati preko Skypea. Zato svi koji rade na VR moraju paralelno brinuti i o AR.

10. Ovisnost

Možda nećete željeti napustiti VR, ali morat ćete ipak naučiti razlikovati stvarnost od virtualne stvarnosti jer u suprotnom biste mogli postati ovisni.

Ictbusiness.info