Svi itekako vrlo dobro znaju kako postoje tone i tone virusa na stolnim i prijenosnim računalima, u prvom ih redu vežemo uz Windows operativni sustav, osjetno manje za Linux. Većina vas koji ovo čitate vjerojatno mislite kako je situacija na Android OS-u puno bolja, surfanje je sigurnije, hakeri baš ne prave viruse za Googleov operativni sustav. Krivo. Itekako se možete “zaraziti” i u mobilnom Internetu.

Stvari u svijetu pametnih telefona pa i tableta na Android operativnom sustavu nisu nimalo ružičaste. Budite uvjereni kako će za nekoliko godina situacija biti vrlo slična kao i na računalima. Logično pitanje koje biste odmah postavili je – zašto? Možda vam dana i ne mogu nešto puno ukrasti s vašeg smartfona. Mogu – osobne podatke, kontakte, telefonske brojeve, poruke, Google account,… Netko tko ih krade znat će kako ih iskoristiti. No, dolazi malo kritičnije vrijeme, a to je mobilno plaćanje, bankovni računi… e, to već i ne zvuči tako bezazleno.

Svi ste čuli za “ransomware” viruse koji vam zaključaju računalo i traže “otkupninu” za otključavanje. Slično nas uskoro može očekivati i na mobilnim uređajima. Android je postao ogromna platforma i prava meka za napadače na vaše uređaje. Nismo zaboravili spomenuti i kako vam možda mogu i blokirati uređaj i napraviti sve kako bi vam ga uništili. Mogućnosti su neograničene.

Oni jači proizvođači pametnih telefona po “defaultu” ugrađuju sigurnosne aplikacije u svoje uređaje i u pravilu u tom slučaju ne bi trebali imati problema. Ili se barem osjećate sigurniji. No, postoje tisuće proizvođača i deseci tisuća modela, tko zna koji je vaš. I opet ključno pitanje – možete li sami sebi pomoći. Naravno, uvijek, kao i na računalima, manje ili više uspješno.

I ono što vam treba, a to je antivirusni program. U nastavku donosimo TOP 10 antivirusnih programa:

1. Avast Mobile Security

2. AVG Antivirus Security

3. Bitdefender Antivirus Free

4. CM Security

5. Kaspersky Internet Security

6. Lookout

7. McAfee Security and Power Booster

8. Norton Security and Antivirus

9. Dr. Web Security Space

10. Avira Antivirus Security

Racunalo.com