10 načina da ublažiš zubobolju bez lijekova

Obično zubobolja počinje noću, kada su domovi zdravlja i ljekarne zatvoreni, a u kući, nema niti jedne tablete protiv bolova. Minute sporo prolaze, bol je sve jača i pulsirajuća. Mnogi se tada pokušavaju prisjetiti starih, provjerenih, narodnih recepata, jer uglavnom svi u kući imaju, led, luk, metvicu ili kamilicu.

Ipak, ako se zubobolja jednom javi, ne treba odgađati odlazak zubaru, jer nemila noćna epizoda može se lako ponoviti, te se stanje s bolesnim zubom može pogoršati.

Pomoć iz kuhinje

Oblog

Ako imaš zubobolju, a na bolnom mjestu napravi se i otok, privremeno može pomoći hladan oblog. Nekoliko kockica leda stavi u vrećicu za zamrzavanje, tako upakirano stavi u pamučnu maramicu ili krpu i prisloni na bolno mjesto na obrazu. Od leda će privremeno utrnuti obraz i „umrtviti“ se bol.

Karanfil

Ovaj mirisni začin može smiriti bol jer sadrži tvari koje imaju antibakterijsko i antiseptičko djelovanje. Preporučuje se da se kratko prožvače, ali samo zdravim zubima, jer izravan susret začina i bolnog zuba može izazvati još veće muke. Od karanfilića se može pripremiti i vodica za ispiranje usta, što također umiruje zubobolju.

Metvica

Stavi nekoliko listova osušene metvice oko bolnog zuba i drži 10-15 minuta. Ispljuni sadržaj i ponovi ovaj postupak više puta tijekom dana. Ona će ljutoćom umiriti bol, a istovremeno će izvući apsces na površinu. Od nje se također može pripremiti vodica. Kada se ohladi, može se piti, i svaki gutljaj zadrži koju sekundu duže u ustima, da se dobro „zalije“ bolno mjesto.

Ljekovito bilje

U liječenju zubobolje mogu pomoći i ohlađene vodice za ispiranje usta od bokvice ili kadulje. Odlično protuupalno djelovanje imaju i petrovac i kamilica, i također mogu pomoći kod zubobolje. Koriste se i kao vodice za ispiranje usta. Svježa kamilica je u ovom slučaju djelotvornija od sušene.

Alkohol

Poznati lijek iz domaće radinosti za bolne zube. Malo žestokog pića, kao što je votka, šljivovica i slično natoči na komadić vate ili gaze i stavi na bolestan zub ili na desni. Može pomoći i ako se gutljaj alkohola malo zadrži u ustima, pa ispljune. To bi trebalo umanjiti bol i splasnuti otok ako se pojavio.

Češnjak
Češanj češnjaka s malo soli stavi na oboljeli zub. To bi trebalo pomoći, jer češnjak sadrži tvar koja je poznata kao prirodni antibiotik (alicin), i uništava bakterije. Može se koristiti i izvana, odnosno može se u gazu umotati češanj i staviti u uho na strani gdje se nalazi bolan zub.

Luk

Bogat je eteričnim uljima koja pozitvno utječu na zdravlje. Za zubobolju se preporučuje da se sitno nasjeckani luk stavi u papirnatu maramicu, te se dodatno prstima još malo izgnječi da pusti sok. Ovako pripremljen oblog drži nekoliko minuta na bolnom mjestu na obrazu.

Krastavac

Nareži svježi krastavac na deblje ploške i stavite ih na i oko bolesnog zuba. Vrlo brzo ćeš osjetiti umirujući efekt.

Sol

Predstavlja brzo i praktično rješenje protiv bolova. U malo tople vode razmuti žlicu soli i dobivenom otopinom dobro isperi zub oko dvije minute, pa ispljuni. Napomena: Otopina se ne smije progutati, jer je previše slana za organizam.

Masaža

Kockicom leda lagano masiraj pregib između palca i kažiprsta na ruci, oko pet minuta. Upravo tu se nalaze završeci živaca povezani s centrom za bol u mozgu, koji kontroliraju stupanj boli u rukama i glavi. Trljanje ledom blokira te centre i u 90 posto slučajeva pomaže u rješavanju problema zubobolje.

Zdravakrava.ba