Ovog utorka u kinodvorani općine Posušje održana je prezentacija znanstveno-stručnog projekta „Višenamjensko vrednovanje poljoprivrednog zemljišta na području općine Posušje“.

Ovo je iznimno važan događaj u razvoju poljoprivredne proizvodnje na području naše općine s obzirom da je za planiranje daljnjeg razvitka poljoprivrede kao i za planiranje održivog razvoja i racionalnog korištenja poljoprivrednog zemljišta danas potrebno raspolagati s velikim brojem kvalitetnih i pouzdanih informacija na temelju kojih je onda moguće donošenje pravovremenih i ispravnih odluka.

Stoga je prošle godine u svibnju općinska administracija na čelu s Načelnikom Brankom Bagom odlučila pristupiti ovom projektu kojime će Općina dobiti na raspolaganje studiju te stručno-znanstvene podloge koje predstavljaju najnovije informacije u vezi regionalizacije poljoprivrednog zemljišta za razne vidove poljoprivredne proizvodnje te smo postali prva jedinica lokalne samouprave u Hercegovini koja se može pohvaliti ovakvim strateškim dokumentom za planski razvoj poljoprivredne proizvodnje na svom području.

Partnera za realizaciju ovog projekta pronašli smo u Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, a članovi istraživačkog tima su prezentirali projekt po segmentima voćarstva, povrćarstva, ratarstva, ljekovitog bilja i stočarstva te su za pojedine kulture prezentirali preporuke za proizvodnju.

Projekt donosi višestruke koristi za sve žitelje naše općine koji se bave ili se namjeravaju baviti poljoprivrednom proizvodnjom. Sve potrebne informacije biti će dostupne u općinskoj službi za gospodarstvo, odnosno u Odjelu za poljoprivredu i razvoj. Općinski službenici u potpunosti se stavljaju na raspolaganje svim zainteresiranim osobama kojima je potrebno pružiti administrativnu, stručnu ili savjetodavnu potporu, a sve s ciljem planskog razvoja poljoprivrede.

Svi naši poljoprivrednici mogu računati na proaktivniji rad općinskih službi i apsolutnu potporu kako u postupcima registracije obrta, uputa za poljoprivrednu proizvodnju, stručnog usmjeravanja, pravovremenog informiranja o aktualnim poticajima i javnim pozivima iz oblasti poljoprivrede, a sastavni dio studije je i Zemljišni informacijski sustav, tj. digitalna baza svih podataka o pogodnosti za poljoprivrednu proizvodnju koja će biti dostupna svima putem općinskih službi.

Vjerujemo kako će podatci dobiveni kroz ovaj projekt doprinijeti ukupnom razvoju poljoprivrede na našem području te kako će naši poljoprivrednici prepoznati važnost informacija koje ovaj projekt pruža za pravilnu prilagodbu i optimalno korištenje poljoprivrednog zemljišta.

Općina Posušje