Fraza „Da barem mogu odustati od svega“ poprima novo značenje kada govorimo o društvenim mrežama i Internet servisima. Naravno, nekada ste mislili da ćete VI i Facebook/Twitter/Instagram/Snapchat biti zauvijek zajedno u digitalnom svijetu, no ljudi se mijenjaju, vremena se mijenjaju, servisi se mijenjaju … i često dođe do zasićenja u korištenju te poželite obrisati korisnički račun i zauvijek završiti s istim.

Nažalost, ne nude sve web stranice i društvene mreže lak način da obrišete korisnički račun. S nekima vam treba samo par klikova mišem, neki će vam obrisati račun kroz par dana, a s nekima morate imati živaca jer je proces brisanja prilično kompleksan. Takve stranice jednostavno ne vole „gubiti korisnike“, iako ih mjere u stotinama milijuna, pa se ponekad morate potruditi da ih obrišete i slijediti hrpu koraka umjesto da imate jednu opciju u postavkama – „delete account“!

Postoje neke stranice koje vam mogu pomoći da obrišete svoje korisničke račune, a to su redom AccountKiller, Just Delete Me, Deseat Me… Ipak, mi ćemo vam pokazati kako da obrišete račune na najpopularnijim web servisima i društvenim mrežama.

Facebook

Najpopularnija društvena mreža Facebook trenutačno ima 1.86 milijardi korisnika (što je duplo više u odnosu na 2012.-u godinu kada su imali manje od 1 milijarde), pa im nećete previše nedostajati ako obrišete korisnički račun. Oni vam nude dvije opcije – deaktivaciju i brisanje. Deaktivacijom ćete „zamrznuti“ račun i vaš profil će biti nedostupna drugim korisnicima sve dok se vi ponovno ne logirate.

Kada se logirate, nastavljate po starom kao da se ništa nije dogodilo. Brisanje računa možete napraviti na ovom linku. Taj proces nije instant nego traje 90 dana. Prvo će vam se račun deaktivirati i ako se ne logirate unutar 90 dana, bit će trajno obrisan. Ako se logirate, tada ćete prekinuti proces brisanja i morat ćete sve ispočetka raditi ako ga želite obrisati.

Twitter

Twitter ima jako jednostavno opciju brisanja računa. Sve što morate napraviti je posjetiti korisničke postavke (account settings) na ovom linku, ali to morate napraviti na računalu, a ne preko mobitela. Preko mobilne stranice nećete vidjeti opciju za brisanje. Točnije, unutar postavki treba vam opcija za deaktivaciju računa.

Nakon što račun deaktivirate, i nakon što prođe 30 dana račun će se trajno obrisati. No, čim stisnete deaktivaciju računa, broj vaših sljedbenika ili followera – kako želite – pada na nulu! Tako da prije nego stisnete tu opciju, razmislite što želite sa svojim računom.

Google (i YouTube)

Google je ogroman. Ova kompanija ima jako puno servisa (GMail, GDrive, Calendar, Blogger, Android, Photos, AdSense …) i sve se veže za isti račun. Brisanje istoga je jako jednostavno jer sve možete učiniti na jednom mjestu. Sve što trebate je proći par koraka na ovom linku .

Ali prije nego obrišete sve račune i podatke, možete ih skinuti lokalno na računalo na linku. Zanimljivo je da recimo ne možete obrisati neke račune (op.a. kao npr. Bloggerov) bez da obrišete cijeli Google account. Jedina iznimka od ovog svega je YouTube račun. Njega morate obrisati zasebno.

To možete učiniti ovdje, samo kraj imena/korisničkog imena stisnite opciju „advanced“ i pri dnu ćete imati opciju „Delete channel“. Nakon što to napravite, obrisat ćete cijeli račun, sve videe koje ste uploadali, sve komentare koje ste ostavili i slično.

PcChip.hr