U sklopu „plana B“ predsjednika HDZ BiH dr. Dragana Čovića je i prijevara na predstojećim općim izborima u BiH – kopiranjem i uzimanjem osobne iskaznice hrvatske dijaspore i dopisno glasovanje putem pošte. Svi nižerangirani dužnosnici HDZ BiH dobili su zadatak da prikupe što više osobnih iskaznica bosanskohercegovačkih državljana koji su trenutačno u inozemstvu. Iskaznice se kopiraju i prijavljuju za dopisno glasovanje kako bi se mogli dobiti neki glasovi putom pošte. Po nekim općinskim organizacijama HDZ BiH već je prikupljeno od 300 do 500 osobnih iskaznica, koje čekaju da budu provučene u izborni proces za listopadske izbore. Pozivamo policiju i tužiteljstvo da se aktivnije uključi u ovaj proces neovlaštenog izuzimanja osobnih isprava i lažnog predstavljanja pred Središnjim izbornim povjerenstvom (SIP) BiH.

Hrvatska stranka prava (HSP) smatra da o ovom slučaju, hrvatske oporbene stranke trebaju zajednički nastupiti spram SIP/CIK-a ali i vlasti Republike Hrvatske. Konkretno o ovome nema koristi upoznavati Vladu Republike Hrvatske i tamošnje Ministarstvo unutrašnjih poslova jer je razvidno da oni to podupiru. Javna je tajna da cijeli taj proces koordinira visokopozicionirani dužnosnik HDZ RH Hercegovac Milijan Brkić. O ovome treba upozoriti predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović da preko svojih diplomatskih aktivnosti i moralne vertikale koju je do sada pokazala, kao državnik, diplomat i političar, ali i žena i majka, da ukaže na nepravilnosti u hrvatskom narodu i progovori o „grijehu struktura“ kako je nekada progovorio zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, ili biskupi u BiH kroz formulaciju „konspirativnih krugova“.

Duboko svjesna ove činjenice je i kandidat HDZ 1990. za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Diana Zelenika koja je već javno govorila o opasnostima izborne krađe i prijevara. Moramo biti svjesni da je to najveća opasnost i udar na demokraciju hrvatskog naroda u BiH. HSP podržava kandidaturu dr. Zelenike i mislimo da je ona najbolji kandidat za ovu poziciju, ali je poštena utrka i kampanja ugrožena Čovićevim „planom B“ i ukoliko se nešto radikalno ne poduzme, moglo bi doći do „mračnog doba“ hrvatske politike u BiH.

Prijašnjih izbora je bilo ovih pojava u rubnim dijelovima granice BiH i Hrvatske, primjerice u Metkoviću, Dubrovniku, Slavonskom Brodu, itd. međutim, sada je ovo uzelo maha cijelom granicom ali i dubinskim gradovima kao što je Zagreb. Jedini način oporbenih stranaka je da upozorava na te anomalije i kriminal, kako reče nekadašnji lider oporbe i najveći politički profiter u Hrvata dr. Božo Ljubić, „ne dajte mu olovku u ruke“, mislivši na Čovića da ne potpiše nekadašnju izdaju kao što je bio Prudski sporazum kada se htjeli legalizirati otimačinu hrvatske zemlje i cementirati nepravedni Daytonski mirovni sporazum. Danas, deceniju kasnije i jače, sada hrvatski birači ne smiju dati osobnu iskaznicu i glas onima koji iz ured glasaju ili iz stanova u Hrvatskoj, s jedne adrese šalju po 500 glasačkih listića u Sarajevo u Centar za brojanje glasačkih listića. Ovi postupci ugrožavaju napredak i prosperitet Hrvata u BiH i dovode u pitanje legitimitet predstojećih izbora, a ne neke presude političkih profitera i generatora sukoba Bošnjaka i Hrvata

HSP