Zakon o uređenju prometa, koji je na državnoj razini usvojen u veljači ove godine, u većini županija usklađen je s tim zakonom tako da je i počela primjena viših kazni.

Prema tome, zbog nekorištenja pojasa plaća se kazna od 100 KM, zbog kratkih svjetala 30 KM, vožnja unatrag 30 KM, neposjedovanje vozačke dozvole 30 KM, dijete na prednjem sjedalu 400 KM, korištenje mobilnog telefona 100 KM, nepropisno parkiranje 40 KM., za prekoračenje brzine od 11 do 20 km/h plati se 50 KM, od 21 do 30 km/h 100 KM, a od 31 pa nadalje 400 KM, uz gubljenje po dva kaznena boda svaki put. Za Večernji list su iz Ministarstva prometa i komunikacija u BiH priopćili da je člankom 255. Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama propisano da nadležno tijelo uskladi zakone iz svoje nadležnosti.

Razdoblje od šest mjeseci

U njemu kao stavak 1. stoji da će nadležno tijelo uskladiti zakone iz svoje nadležnosti s ovim zakonom u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona, te da će urediti sva pitanja iz svoje nadležnosti utvrđena ovim zakonom u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona…

Vecernji.ba