Dva velika trgovačka lanca iz Širokog Brijega od danas 17.ožujka 2020. su skratili radno vrijeme u svojim trgovačkim centrima do nove odluke.

S obzirom na to kako je do sada radno vrijeme bilo do 21 sat, zbog novonastale situacije s epidemijom COVID-19, radno vrijeme je skraćuju do 18 sati.

Podsjetimo, ako ste u karanteni i izolirani od dnevnog svijetla, sunce zalazi danas na području Širokog Brijega oko 18 sati i nastaje mrak do nekih 6 sati u jutro!

Skraćeno radno vrijeme ne bi bilo ništa čudno da je Krizni stožer ŽZH donio takvu Odluku s obzirom na novonastalu situaciju, ali ta dva trgovačka lanca kao da su se dogovorila ili znaju možda nešto što mi ne znamo!?

Ostale trgovine, kafići, obrtnički prostori i sve institucionalne djelatnosti rade normalno radno vrijeme dok ne dođe drukčije naređenje nadležnih službi za njihov rad.

Imajmo u vidu kako konobari, trgovci, portiri i ostali radnici s brojnim strankama su cijelo vrijeme u izravnom kontaktu, pa i onim osobama koje su ovih dana stigle iz područja koje je jako pogođeno koronavirusom i gdje se mnogi ne pridržavaju uputa o izolaciji, nego slobodno bez kontrole šeću među svojim sugrađanima i obavljaju svoje redovne aktivnosti.

Mogli ste ovih dana uočiti kako mnogi imaju rukavice na svom radnom mjestu, ali na žalost to je samo psihološka zaštita, a ne ona istinska jer rukavice daju lažni osjećaj sigurnosti, dok je zapravo pranje ruku sapunom i vodom i redovito korištenje sredstva za dezinfekciju mnogo bolja mjera opreza.

Naime, rukavice su zapravo “druga koža” koja će vas zaštititi samo ako je perete i/ili mijenjate redovito – kao i ruke. Naprimjer, ako rukavicama dotaknete prljavu površinu, a zatim svoje lice, pa se malo istrljate po očima ili nosu njihovo nošenje nema smisla.

Recimo samo jedan primjer – novac se prenosi iz ruke u ruku, iz ruke u rukavicu, iz rukavice u ruku i tako u krug. O novcu govorimo “slikovito” jer puno toga se prebacuje “iz šupljeg u prazno” kao i cjelokupna situacija jer trenutno ne postoji netko od autoriteta tko će “šakom o stol” i reći da ovakve sigurnosne mjere ne prolaze nigdje, niti vode negdje.

Čovjek naš ode u izolaciju, oko njega dvoje, troje djece, žena, dođe rođak, kum u posjetu, ponese malo kave i Domaćicu da lakše prebrodi dane u kući. Sjedne malo s njim da popriča što ima novoga, klinci po kući skaču pa ih ovaj “istra” van da se zabavljaju s ostalom djecom dok je fin dan, ženu pošalje u trgovinu da nabavi koju pivu jer će sigurno još netko od susjeda doći obaći ga, i tako se svi rasprše po gradu i selu jer eto slučajno oni se ne trebaju paziti jer je on jedini bolestan. I tako opet prebacivanje “iz šupljeg u prazno” jer je njegova žena zaboravila masku za lice i s kolegicom usput popila kavu ili u nekom trgovačkom centru sat vremena se prepirala s prodavačicom zašto je poskupilo crno , a ne bijelo vino, a ona došla po pivu i tako u nedogled prodavačica na kasu bez maske kuca skroz trećoj osobi račun i usput ju pita hoće li kupiti još smoki koji je 50 feninga, a tri dobije za marku, ovaj neće pa galama, pa ovo, pa ono i tako kolateralarna žrtva ni kriva ni dužna jer je otišla samo po mlijeko na kraju kući donese i više od toga!

Ostaje samo nadati se kako koronavirus COVID-19 ne napada ljude po danu do 18 sati, nego samo po noći i kako će smanjivanje radnog vremena pridonijeti smanjenju širenja epidemije sve do trenutka kada netko ne kaže – “Pa ljudi moji ovo ne funkcionira ovako !!!”

I na kraju da znate kako bi bilo kaše shvatiti, svi su ugroženi bez obzira bila dan ili noć, imali ili ne imali rukavice, maske….

Osnovni uvjeti za pridržavanje boravka u karanteni i izolaciji su svima poznati jer tih nekoliko dana ne štitite samo sebe, nego štitite i sve ljude oko sebe kao i svoju obitelj. Zato ne pravite se pametni, nego ako ste frajeri izdržite tih 15-ak dana i ne dovodite druge u opasnost.

A do tada Vi zdravi trebali biste znati sljedeće:

  1. Često i temeljito prati ruke sapunom i vodom.
  2. Prilikom kašljanja prekriti nos i usta maramicom ili savijenim laktom. Papirnatu maramicu odmah nakon upotrebe bacite u kantu za otpatke koja ima poklopac.
  3. Izbjegavati kontakt s osobama koje imaju simptome prehlade ili gripe.
  4. Meso i jaja trebaju se dobro prokuhati.
  5. Izbjegavati nezaštićeni kontakt s divljim životinjama.
  6. Provjetravajte prostrije i boravite što više na zraku.
  7. Bavite se sportskim aktivnostima.
  8. Sadite poljoprivredne proizvode ako imate uvjete.
  9. Izbjegavajte veća okupljanja na par dana

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info