FOTO: Mili Marušić

Kao što već znate, ove nedjelje 50 godina proslavila je župa Buhovo koja se nalazi “na rubu” Širokog Brijega.

Osim svečanosti svete mise, zbio se još jedan svečani trenutak, a to je puštanje dugo godina iščekivanog gradskog vodovoda kojeg su službeno u funkciju pustili učenici OŠ u Buhovu, a biskup Ratko Perić sve to blagoslovio.

Predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić, koji je ujedno bio i domaćin brojnim uzvanicima nije krio oduševljenje što je njegovo selo napokon dobilo vodu.

“Sretno se poklopilo danas kad obilježavamo 50 godina župe Buhovo, završili smo i mrežu lokalnog vodovoda i svečano ga pustili u rad” – kazao je domaćin Zdenko Ćosić za portal SirokiBrijeg.info, netom nakon održane ceremonije koja je mještanima Buhova donijela jednu pozitivnu priču.

Voda, možda nam vrati sumještane

“Dakle ovo je jedna relativno mala župa, klimatski povoljna za život. Ali možda baš taj nedostatak pitke vode, odnosno vodovoda mnoge ljude potaklo da odsele da pronađu neko novo mjesto za život i ja vjerujem da će ovaj čin sam otvaranja vode koja je znamo “krvotok” za svako naseljeno mjesto motivirati mnoge da ostanu živjeti ovdje, da svoju budućnost promatraju u ovom toplom finom krajoliku” – govori nam Ćosić.

Kako je kazao. Vodovodna mreža se nije mogla ranije izgraditi dok se nisu napravili u mjestima prije kao u Mokrom, Turčinovićima i na posljetku stigla u Buhovo.

Priključaka više nego kućanstava

“Svi smo sada zbog ovoga sretni kao što vidite da su ovdje mnogi Bovčani koji su desetljećima odlazili diljem svijeta i danas su ovdje s nama da podjele tu našu radost, a možda neke i motivira na povratak, jer znam da neki koji godinama ovdje nisu dolazili imaju staru kući ili zemljište i tako platili priključak za vodu. Tako da računam u nekoj perspektivi imaju i oni u planu doći ovdje živjeti”, prepričava nam Predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić koji je ujedno i starosjedioc ovog malog mjesta na rubu Širokog Brijega.

Na upit što sami mještani kažu, i što za njih ovo znači, predsjednik Vlade ŽZH kazao je kako su mještani sretni i svi su se uključili u realizaciju ovog projekta. Unatoč što je ovo mala zajednica, pohvalio je to što su dosta složni i tako da bilo što, što se organizira ne nailaze na ikakve otpore unutar same Mjesne zajednice i što je velika prednost.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info