ŠIROKI BRIJEG – U srijedu 18. siječnja, 2017. godine, objavili smo kako je na području Širokog Brijega u naselju Trn izvršena oružana pljačka obiteljske kuće, gdje smo iznijeli samo šture informacije do kojih smo došli zahvaljujući građanima, a s obzirom kako je izgleda “raskol” u MUP-u ŽZH, gdje već neko vrijeme nemaju službenog glasnogovornika koji će medijima i javnosti iznositi konkretne informacije, ne samo za ovaj, nego i mnoge druge slučajeve koji se odvijaju na područji Županije Zapadnohercegovačke, dužni smo javnost informirati s podacima kojima raspolažemo. Ne samo mi kao portal SirokiBrijeg.info, nego i svi ostali mediji kojima je stalo izvijestiti javnost o takvim dešavanjima, a koji su vezani za policijske poslove.

Družina doškolovanih policajaca, koja je zasjela na čelne funkcije i koja sama sebe nagrađuje nekakvim činovima, nije u stanju profesionalno riješti mnoge kriminalne radnje koje se dešavaju na području Širokog Brijega, posao koji bi trebali obavljati časno i pošteno ne obavljaju, službenog glasnogovornika koji će biti spona između policije i javnosti već duže vremena nemaju.

Navest ćemo samo nekoliko zadnjih primjera

Slučaj “Soldo”:

Ni nakon tri mjeseca ništa se konkretno ne zna oko ozljeđivanja mladog Širokobriježanina kojega je navodno “nogometna stativa izudarala” na jednoj rođendanskoj proslavi i koja je umalo tragično završila, a na kojoj je bilo preko 50 mladih osoba. Svi ste upoznati više manje s tim događejem, službeno medijski tek nakon tri tjedna kada je i objavljena prva vijest, tada se po prvi puta oglašava i MUP ŽZH. Nema potrebe za pisati dalje jer znamo kako se istraga “odvija” i kako se uviđa pravo stanje rada pojedinaca u policijskim redovima.

Slučaj “Marihuana u autobusu”:

Sredinom prosinca djelatnici PU Široki Brijeg u putničkom autobusu pronašli su torbu u kojoj se nalazi kutija od cipela, a u istoj se nalazla neka tvar koja ih asocira na marihuanu. Toliko su vidoviti bili da su jednostavno kroz autobus, torbu i kutiju od cipela oni pronašli marihuanu! Koga vi “mažete”? Gdje je torba išla, tko je trebao tu torbu preuzeti, nebitno!? Bitno je da su oni zaustavili autobus i izuzeli tu svoju “asocijaciju”.

Slučaj “Bomba u Namexu”

Dan prije Božića, djelatnici PU Široki Brijeg primaju dojavu da se u Prodajnom centru Namex na Trnskoj cesti u Širokom Brijegu nalazi bomba. Izlaze na teren i izgleda previše gledajući bombaške napade koji su se po svijetu odvijali, odlučuju za sav promet zatvoriti dio magistralne ceste Široki Brijeg – Mostar od 11.30 do 16.15 sati. Ali ostavljaju obližnje trgovačke i ugostiteljske objekte da rade, kao i mještane koji su se nalazili u kućama u blizini. Sreća ispostavilo se kako je bomba bila lažna, a ispostavilo se i to kako je policija reagirala i tako zatvorila glavnu prometnicu dok očevid se obavlja. Što bi u buduće moglo se dogoditi da svaki put po naređenju nekog “doškolovanog pametnjakovića” zatvaraju magistralne ceste jer se brojni Prodajni centri i ostali mnogobrojni objekti uz nju nalaze. Tko je anonimni pozivatelj i dalje nije poznato!

Slučaj “Razbojništavo u privatnoj kući”

Najnoviji događaj dogodio se jutros iza 4 sata u mjestu Trn, gdje su po posljednjim informacijama, također koje smo dobili od naših sugrađana, dvije osobe ozljeđene, dok mediji pokušavaju stupiti u kontakt s MUP-om ŽZH ne uspjevaju doći do službenih informacija jer – kako su rekli za portal Jabuka.tv – operativni djelatnici nisu ovlašteni za izdavanje informacija o ovom slučaju, a službenog glasnogovornika MUP ŽZH trenutno nema. Ali nakon nekoliko sati oglašavaju se, te na službenoj web stranici postavljaju priopćenje.

Tko ga je napisao onda ako MUP ŽZH trenutno nema službenog glasnogovornika?

To je samo dio slučajeva u zadnje vrijeme na području Širokog Brijega, a da ne govorimo o mnogim pljačkama trgovačkih radnji, obijanjima kuća i krađe pršuta iz sušnica i mnogih drugih koje se ne provlače kroz tekstove jer Policija ne želi surađivati i javnost informirati o tim dešavanjima, te žele javnosti prikazati kako je Grad Široki Brijeg siguran, a kada mediji objave takvo nešto, reagiraju površno, tek tako, kao da su nešto rekli!

Kao što smo već napisali, policija na području Širokog Brijega ne surađuje dovoljno s medijima, glasnogovornik ne postoji već duže vremena kojemu bi se mogli obratiti i pitati za konkretne informacije.

Čemu i kome služe čelni ljudi u policiji, javnosti ili privatnim interesima kako bi zataškali brojni kriminal?

Zato, nemojte kriviti medije što ne iznose ponekad pune podatke, nego u “natuknicama” vam serviraju određene vijesti. I mi imamo donekle odgovornost za ono što ćete vi pročitati i kako ćemo vas informirati!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info