Započelo obilježavanje Dana pobijenih u ljubuškom kraju

LJUBUŠKI – U mjesecu veljači sjećamo se nevino stradalih žrtava komunističkog režima, posebice ubijenih franjevaca hercegovačke provincije. 7. veljače obilježeno je sjećanje na pobijene franjevce u Širokom Brijegu, 14. veljače slavljena je sveta misa za pobijene u Mostaru, a 21. veljače slavit će se sveta misu za pobijene u Ljubuškom. Svečanoj svetoj misi koja će se slaviti u crkvi sv. Ante na Humcu prethodi trodnevni program koji je započeo sinoć.

Misno slavlje je započelo putem križa kojega su predmolili mladi Frame Humac. Predvoditelj svete mise bio je fra Goran Azinović.

dsljk 20011016 2

U propovijedi je fra Goran istaknuo kako večeras obilježavaju smrt dvojice fratara fra Martina Sopte i fra Slobodana Lončara.

“Što više želite biti drukčiji od svog susjeda kojeg mrzite i što se više borite da ste različiti od njega, vi s vremenom postajete kao i oni. Danas nas Bog poziva da budemo ljudi. On je postao čovjekom da te ljubi srcem čovjeka i ako je Bog došao u ljudsko srce i ljubi te svim srcem i ti si pozvan ljubiti ljudskim srcem. Zato braćo i sestre, u ovoj korizmi to stavljam svima vama na srce da se vratimo onom izvoru. Da se vratim pravom kršćaninu kakav je bio Isus Krist. Prvi način da postanemo kršćani jest da večeras postanemo ljudi.” rekao je fra Goran te na kraju zaključio da smo svi pozvani opraštati i moramo moliti za dar oproštenja, prvo za sebe da nam Bog da mogućnost da oprostimo sebi, a onda i drugima.

Misno slavlje svojim lijepim pjevanjem uveličao je mali župni zbor pod ravnanjem prof. Zdenka Vištice.

Nakon mise mladi iz molitvene zajednice i mladi Frame Humac izveli su predstavu o pobijenim fratrima fra Martinu Sopti i fra Slobodanu Lončaru.

Subota, 20.veljače:

16:00 – procesija kroz grad i polaganje vijenaca na mjestima pogibije. Okupljanje na autobusnom kolodvoru u 15:45.
17:30 – molitva krunice koju predmole novaci hercegovačke franjevačke provincije
18:00 – misno slavlje koje predslavi fra Marin Karačić, župni vikar na Humcu.
19:00 – predavanje o postupcima NOVJ (Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije) u Ljubuškom 1944.-1945. Gost predavač je Hrvoje Mandić, prof povijesti

Više fotografija možete pronaći na: LJportal.com