Pred Županijskim sudom u Širokom Brijegu zakazano ročište o izjašnjenju o krivnji ravnatelja Doma zdravlja Mirka Kordića zbog produljenog kaznenog djela Zlouporabe položaja ili ovlasti iz čl. 383. st. 3. u vezi sa st. 1. KZ F BiH, a sve u vezi sa čl. 55. KZ F BiH, kazao je za portal SirkiBrijeg.info, Josip Aničić, viši stručni suradnik i službenik za odnose sa javnošću ŽT ŽZH u Širokom Brijegu.

Ročište o izjašnjenju o krivnji zakazano je za dan 21. kolovoza 2017. godine.

Podsjećamo kako se optuženiku Mirku Kordiću, ravnatelju Doma Zdravlja Široki Brijeg, optužnicom ovog tužiteljstva stavlja se na teret da je kao ravnatelj i odgovorna osoba u DZ Široki Brijeg, od 15.9.2014. godine do 15.12.2014. godine, dok se nalazio na stručnom usavršavanju u Beogradu, primao naknade za obavljena dežurstva koja su se obračunavala po većem koeficijentu u odnosu na njegovog kolegu koji je stvarno obavljao dežurstva, nakon čega je svom kolegi davao određeni iznos novca na ruke, a razliku isplaćenu po većem koeficijentu zadržavao za sebe.

Isto tako, Mirko Kordić se tereti da je protivno unutarnjim aktima DZ Široki Brijeg, donio Odluku o dodjeli šefovskog dodatka u visini od 10 % na osnovnu plaću za 11 djelatnika DZ Široki Brijeg, te im je po tom osnovu do 15.12.2015. godine isplaćivan šefovski dodatak, iako navedena radna mjesta nisu bila predviđena kao rukovodeća.

Također, tereti se da je glavnoj medicinskoj sestri DZ Široki Brijeg, omogućio da dobije uvećanje osnovne plaće za 50 % po osnovu „menadžerskog dodatka“, te joj je po tom osnovu do 15.12.2015. godine isplaćivan „menadžerski dodatak“, iako glavna medicinska sestra DZ Široki Brijeg po pravilnicima i aktima nije bila određena kao član menadžmenta, niti je obavljala poslove zdravstvenog menadžmenta.

Naprijed navedenim radnjama optuženik Mirko Kordić je sebi i drugima pribavio protupravnu imovinsku korist i za iznos od oko 78.822,88 KM oštetio proračun DZ Široki Brijeg i ZZO ŽZH.

SirokiBrijeg.info