Zabrana sindikalnog okupljanja, još jedna epizoda u trakavici zaštite kriminala

Nakon što je afera oko Miroslava Galiča, načelnika Odjela krim policije, krivicom glavne tužiteljice Vesne Ćavar i tuzitelja Mladena Hrstića, nezasluženo postala trakavica, sasvim je jasno kako se stanje kriminala u MUP-u usložnjava, dok ga vrh Tužiteljstva i MUP-a svesrdno pokušavaju gurnuti pod tepih, piše portal Ljubuski.net.

Je li jučerašnji sastanak glavne tužiteljice Ćavar i ravnatelja MUP-a ZHŽ Milana Galića unutar tog okvira teško bi bilo pretpostaviti, ali je znakovito kako se dogodio nakon sastanka djelatnika MUP-a Brune Kraljevića i Ane Smoljan s načelnikom PU Posušje Ivicom Pavkovićem, na kojemu je glavna tema bio najavljeni štrajk Sindikata djelatnika MUP-a ZHŽ.

Zabranjeno sindikalno okupljanje

Na tom sastanku je odlučeno okupljanje sindikalaca MUP-a, najavljeno za petak, zabraniti kao nezakonito, pod obrazloženjem kako nisu dogovoreni prioritetni poslovi, dok Uprava policije želi sve poslove proglasiti prioritetnim, tako da bi se, po njima, svi poslovi obavljali kao da štrajka i nema, čime bi štrajk bio besmislen.

Policajcima je zaprijećeno kaznenim prijavama i stegovnim postupcima. Možda je sastanak Ćavar – Galić bio na tom tragu, ali oni sigurno, ovih dana, imaju puno tema za raspraviti i odrediti daljnje korake kroz blato koje su sami napravili.

Zabrana sindikalnog okupljanja od strane ministra Zdravka Borasa u Sindikatu se smatra nedemokratskim i sadističkim činom, jer se policajci s razlogom bore za uskraćena prava.

Iz vrha MUP-a je javno obznanjeno kako su svi doprinosi uplaćeni, iako to ne odgovara istini, jer nisu uplaćeni za 2013., 2014. i 2015. godinu. No nije to jedina neistina kojom se služi vrh MUP-a.

Zanimljiv je slučaj (ne)isplate jubilarnih nagrada. Doznalo se kako je pravniku Željku Naletiliću ista isplaćena retroaktivno, 26. svibnja ove godine, dok se policiji isplata godinama odbija. Naletilić je desna ruka Zdravka Borasa u suzbijanju policijskih prava u MUP-u i milicajac koji je bio podoban u svim sistemima.

Budući da su Sindikati zatražili ostavku ministra Borasa, a Tužiteljstvo, a i Ravnatelj MIlan Galić, uz potporu politike, čine sve kako bi zaštitili Borasa, ne čudi sastanak Milana Galića s tužiteljicom Ćavar. Tužiteljstvo još nije završilo predmete oko krivotvorenja potpisa za promaknuća, davanja dozvola za nošenje oružja kriminalcima, krivotvorenja izbora medijatora upravo u osobi Ane Smoljan, kao i krivotvorenja rješenja za kriminalca Miroslava Galića. Istovremeno se bave progonom ljudi za koje sumnjaju kako imaju udjela u otkrivanju kriminala.

Vesna Ćavar, zajedno s Galićima i Borasom sudjeluje u operaciji zataškavanja kriinala u policiji. Za razliku od Borasa, koji je nakalemljeni agronom, tuziteljica Ćavar je pravnica po struci i morala bi biti svjesna stanja prava u predmetima kriminala, a ne štititi ga.

Zbog čega tužiteljica Ćavar ustrajava u nezakonitostima, uz to niti ne opovrgava činjenice da se radi o kriminalu, nije posve jasno.

Kada je u pitanju slučaj Miroslava Galića riječ je o krivotvorenim rješenjima, još jedna istraga koju Vesna Ćavar ne želi provesti.

Istovremeno, Tužiteljstvo poduzima, zajedno s policijom, poteze kojih bi se mogla postidjeti i Sjeverna Koreja. Teško je vjerovati kako bi takvi potezi mogli uroditi plodom, budući da, pored savjesnih građana i službenika, postoje i druge institucije koje nemaju odlučujući interes u zaštiti kriminala.

Ljubuski.net